Анастасія Кисіль

«Ті, хто знає ціну нашої свободи»: нагородження українських воїнів та волонтерів відбулось у Тернополі (фото, відео)

IMG_2927

У Тернополі вищою громадською бойовою нагородою - орденом «Сталевий хрест непереможних» нагороджували воїнів та волонтерів. Близько 400 людей вже отримали таку відзнаку.  Сьогодні ж нагородили 58 осіб, 20 з яких посмертно.

Син загиблого - Святослав Лищишин, прийшов взяти відзнаку свого батька.

- Він дуже сильно переймався долею України і долею солдатів. Забезпечував їх, допомагав і матеріально, і духовно, і фізично, також навчав. Пам’ять про нього завжди залишиться. Ті, кого він навчав і кому допоміг, я думаю, що подякували йому. Хоча його зараз тут немає, щоб він прийняв цю медаль Я дякую батькові, що мене навчив і дякую тим хлопцям, що загинули,  та схиляю голову перед їх матерями.

Цей орден ще називають «окопним», бо ідея його створення виникла в окопі, серед простих бійців, які були забуті, розповідає учасник бойових дій Микола Сальчук.

- Мета його - вшанувати справжніх героїв України, які віддавали своє здоров’я і найцінніше, для того, щоб ми сьогодні жили. Спочатку ця нагорода вручалась безпосередньо в Києві, з метою, щоб кожен воїн був шанований, історія була передана і, щоб люди бачили, що випадкових людей немає. В цій нагороді немає волонтерських грошей, зроблена вона за рахунок ініціаторів нагородної ради.

IMG_2928
IMG_2928

Це сьома церемонія нагородження і у Тернополі вона проходить вперше, інші 6 відбувались у Києві. Організатор проведення заходу полковник Вадим Ластовицький розповів, чому обрали саме Тернопіль.

- На Тернопільщині є дуже багато людей, які дійсно достойні нагород. Взагалі на західній Україні, на жаль, було дуже багато загиблих. Сьогодні ми вперше презентуємо цю відзнаку на Тернопільщині.

IMG_2926
IMG_2926

[embed]https://youtu.be/qyrQ2jUkSrI[/embed]

Фото авторки

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео