Євгенія Цебрій

Коли жителі Тернопільщини зможуть отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19 (відео)

9d1c61251e48d79c5ae4db05e4c4808d6da3cbd01

Бустерну дозу вакцини від COVID-19 жителі Тернопільщини зможуть отримувати вже з Нового року. Для цього потрібно, щоб першими двома дозами вакцинували близько 80% населення України. 

Що таке бустерна доза вакцини і для чого вона потрібна, пояснює заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

- Бустерна доза - це додаткова доза вакцини, яку вводять після завершеного первинного вакцинального комплексу, - каже він. - У нас при вакцинаціях проти багатьох інфекційних захворювань використовують бустерну дозу. Приміром, щеплення проти поліомієліту. Завершена вакцинація - це три прийоми вакцини з певним інтервалом. На цьому рахується, що первинний вакцинальний комплекс завершений. Але потім з певним інтервалом діти отримують ще одноразово цю вакцину, по суті - це бустеризація.

Ефект бустеризації відомий дуже давно, продовжує лікар-епідеміолог.  В чому він полягає?

 - Найкраще, це приклад природної бустеризації. Приміром, ми пам'ятаємо, що завжди кір був тільки дитячою проблемою, хворіли в основному лише діти, випадок захворювання дорослих був рідкістю. Чому це відбувалося? - зазначає Володимир Паничев. - Всі дорослі колись перехворіли кором в дитинстві. Але оскільки вони постійно зустрічалися з тим вірусом, тому що він циркулював серед дітей, постійна зустріч із цим патогеном сприяла тому, що природнім шляхом набутий імунітет проти кору після  захворювання постійно отримував додатковий стимул зовні і наша імунна система реагувала тим, що вона підтримувала кількість антитіл на належному рівні. Такий же підхід (бустеризацію- ред.) вже використовують окремі країни  і очевидно, що він буде здійснений в Україні після того, як вакцинуємо близько 80% населення.

Відтак до бустеризації Україна зможе перейти вже в новому році, досягнувши потрібних показників. Не виключено, що навіть доза вакцини може бути трішки меншою, додає лікар-епідеміолог.

- Оскільки вакцинація доступна для всіх, то і бустеризація, на мою думку, теж буде доступна всім, - говорить він.

Вакцинація і бустеразиція дуже необхідні, наголошує Володимир Паничев і наводить приклади кількості хворих і померлих серед вакцинованих і невакцинованих жителів області.

- З червня цього року у нас захворіли невакцинованих 29 тис. 49 людей, а вакцинованих - 3 тис. 794. Тобто тільки 11% серед захворілих - вакциновані, - розповідає медик. - Захворюваність серед вакцинованих в 7, 7 рази, ніж серед невакцинованих. А щодо смертності - тут взагалі колосальна різниця. Смертність серед невакцинованих - 75,85 випадки на 100 тисяч населення, смертність серед вакцинованих - 1,7 випадки, тобто майже в 45 разів менша. Вакцинація це дуже ефективний спосіб захисту від тяжкого перебігу хвороби і летального завершення. Аргументів на користь вакцинації більш, ніж достатньо.

Нагадаємо, 45 життів забрав COVID-19 за минулий тиждень на Тернопільщині. Лише одна людина, яка померла, була документально щеплена. Всі всі інші – невакциновані.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео