Тамара Коблик

3 грудня в історії Тернопільщини

3

Цього дня народилися:

Михайло Ониськів (1941, с. Ласківці) - тернопільський літературознавець, поет, публіцист, видавець.

onyskiv_myhajlo_myhajlovych_-_16073904
onyskiv_myhajlo_myhajlovych_-_16073904

Палій Наталія (1959, м. Тернопіль) – педагог, музикант.

Пшоняк Іван (1965, с. Федорівка (нині Тудорів) Гусятинського району) — український журналіст, фотограф, громадський діяч. Член НСЖУ (2012).

Результат пошуку зображень за запитом "пшоняк іван"

Черній Василь (1959, с. Ванжулів Лановецького району) – економіст, громадський діяч.

3 грудня в історії Тернопільщини:

1920 року  -  Польський сейм ліквідував територіальну окремішність Галичини. Для позначення етнічної території Східної Галичини використовувався термін “Східна Малопольща”, тобто історична назва Західної Галичини. Територія Східної Галичини поділена на 3 воєводства: Львівське (28 повітів), Станіславське (16 повітів) і Тернопільське (17 повітів).

1951 року - в Канаді помер український диригент, педагог і композитор, український католицький священик, уродженець Бережан Євген Турула. У Теребовлі в 1906 -1914 роках, крім виконання обов'язків священика, він став катехитом Теребовлянської гімназії, де організував учнівський чоловічий хор, з яким у 1906 році їздив до Єрусалима. Одночасно отець Є.Турула очолив місцевий хор товариства «Просвіта». Також створив і організував роботу духового оркестру в Теребовлі. У 1914 під час Шевченківського концерту у Львові під його керівництвом об'єднаний чоловічий хор з 200 співаків, виконав його кантату «Честь тобі, Кобзарю».

1952 року - в с.Конюхи Козівського району загинув охоронець командира УПА Романа Шухевича Михайло Заєць (псевдо: «Зенко», «Влодко», «Тарас», «Нестор»). Один із двох постійних охоронців Романа Шухевича, керівник охоронної боївки командувача УПА. Після загибелі Головного командира перебував на Золочівщині. У 1951–1952 роках був в одній із кур'єрських груп Головного командира УПА Василя Кука, яка діяла на стику Тернопільської, Львівської і Станіславської областей. 3 грудня Михайло Заєць і його товариш Василь Кузів («Орач») загинули в бою з МДБ.

1962 року – у Словаччині помер український військовик, громадський діяч, командир сотні Леґіону УСС та полку ЧУГА, уродженець с.Мушкатівка Борщівського району  Зенон Носковський. Брав активну участь в організації осередків спортивного товариства «Сокіл» у Галичині. Проявив себе в боях на горі Ключ, за які був нагороджений Срібною медаллю за хоробрість 2-го кл. Командував сотнею, полком УСС. Після створення у Бершаді на базі II-го корпусу УГА I-ї бригади Червоних Українських Січових Стрільців очолив полк. З 1920 р. жив в еміграції у Чехо-Словаччині, працював адвокатом, суддею.

1970 року - в с. Новий Кокорів Кременецького району помер український поет, фольклорист Юхим Вавровий. Секретар і фактично редактор журналу «Печатное слово». Від 1950 - на засланні у Красноярському краї. Підготував до друку збірку поезій «Вогні горять». Рукописна спадщина Ваврового зберігається у фондах Кременецького краєзнавчого музею.

1971 року - рішенням виконкому Тернопільської обласної ради об'єктом природно-заповідного фонду оголошено карстову печеру Жолоби, розташовану поблизу с.Скоморохи Бучацького району.

2013 року – у Тернополі помер український філософ, релігієзнавець, педагог, уродженець Підволочищини Арсен-Ярослав Гудима. Автор близько 200 наукових і навчально-методичних праць. Почесний науковий співробітник відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАНУ. Голова Тернопільського осередку Української асоціації релігієзнавців. Автор і співавтор сценаріїв документальних фільмів і телепередач.

2013 року - молодь Тернополя пройшлась маршем центральними вулицями міста, протестуючи проти  жорстокої і кривавої розправи над мирним Євромайданом в Києві.

Міжнародний день людей з інвалідністю щорічно відзначають 3 грудня. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об'єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття людей з інвалідністю, проголошеного в 1983 році.

Основною метою всіх заходів, які присвячені цьому дню, є інформування суспільства в напрямку підтримки людей з обмеженими фізичними можливостями. ООН закликає всіх діяти так, щоб соціальні умови життя людей з інвалідністю поліпшувалися і були комфортними для них.

В цей день традиційно говорять про необхідність інтеграції людей з інвалідністю у активне громадське життя, політичну та економічну діяльність, культурне середовище і т.д.

Сьогодні ініціатори появи свята хочуть домогтися повного соціального рівноправ'я людей з інвалідністю та звичайних членів сучасного суспільства не на словах, а в реальності. Формально ці цілі зафіксовані в спеціальній програмі дій стосовно людей з інвалідністю, яка була затверджена в 1982 році членами Генеральної Асамблеї ООН.

den_invalidiv_0
den_invalidiv_0

У третій день грудня своє свято (правда, поки неофіційне) традиційно відзначають комп'ютерні графіки та дизайнери всього світу. Ідея його проведення належить компанія Alias. Дата цього свята була обрана невипадково — вона єдина в році починається зі знакового поєднання символів: 3D.

Цікаву пропозицію тут же дружно підтримали 3D-аніматори всіх країн. До святкування приєдналися такі міжнародні гіганти, як Adobe, nVidia, Wacom і багато інших компаній. Спочатку 3December (ще одна назва Дня комп'ютерної графіки) стосувався тільки творців тривимірних зображень, але поступово він охопив і всі інші галузі, пов'язані з комп'ютерною графікою взагалі.

Зараз традицію святкування цього дня в США і Європі продовжує компанія Autodesk, яка кілька років тому поглинула Alias. Проведені нею великі заходи не обмежуються тільки 3D-датою. Вони проходять протягом 10 днів — з 1 по 10 грудня — і включають в себе майстер-класи в різних містах світу, цікаві презентації та онлайн-інтерв'ю з відомими персонами цієї галузі. Взяти участь у святкуванні можна навіть з власного будинку, якщо у вас є інтернет.

Результат пошуку зображень за запитом "Всесвітній день комп'ютерної графіки"

З метою привернення уваги до вирішення проблем, які виникають в результаті виробництва і використання небезпечних хімікатів, Латиноамериканська мережа активістів проти пестицидів оголосила 3 грудня Міжнародним днем боротьби з пестицидами. Саме цього дня в 1984 році на пестицидному заводі в Бхопалі (Індія) сталася катастрофа внаслідок якої загинуло близько 2000 чоловік.

Девіз Міжнародного дня боротьби з пестицидами – «Пестициди – безвихідь цивілізації». За даними ВОЗ, щорік в світі реєструється близько 2 млн. отруєнь пестицидами, переважно при роботі з ними. Деякі хімікати вважаються гормонально активними з’єднаннями і викликають розлади ендокринної і імунної систем. Дія інших пов’язують із затримкою розумового розвитку, репродуктивними проблемами і раком.  Саме пестициди вважаються головною причиною «тихої катастрофи» – так експерти ООН охарактеризували полягання ґрунтів в Європі.

Подія 3 грудня - Міжнародний день боротьби проти пестицидів

Іменини сьогодні святкують Анатолій, Іван, Іпатій, Савелій, Григорій, Фекла.

Вибір читачів за тиждень

Відео