Оксана Бучко

Народний депутат з Тернопільщини Іван Чайківський підтримує введення високих стандартів виробництва продуктів харчування

39e043746b3d33ea1d918b47ccc8f7ed

Зміни у виробництві продуктів харчування можуть втілити в Україні. Про заборону використання у шоколаді трансжирів йдеться в проєкті Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» № 5148, який вирішили направити на розгляд Верховної ради в другому читанні. У тому, що такий документ захищатиме здоровя населення, переконаний народний депутат з Тернопільщини Іван Чайківський.

Також нардеп наголошує, що завдяки таким змінам відбудеться введення вищого стандарту норм харчування, аніж в ЄС.

- Я задоволений тим, що ми забороняємо використовувати трансжири при виробництві шоколаду і вводимо вищий стандарт, аніж сьогодні діє в ЄС. Схожі норми є хіба що в скандинавських країнах!  Я переконаний, цей документ захистить здоров’я людей, в першу чергу дітей, від споживання продуктів, що містять такі шкідливі складники, як наприклад, пальмова олія, - звертає увагу Іван Чайківський.

Рішення про направлення проекту на розгляд до ВР прийняли на днях внаслідок активної дискусії на засіданні Комітету з питань аграрної та земельної політики. Раніше ВООЗ ініціювала кампанію, на меті якої до 2023 року домогтися виключення трансжирних кислот промислового виробництва зі складу харчової продукції у всьому світі.  І Україна має бути однією з тих країн, які обирають для своїх громадян здорове майбутнє.

Серед складників, які потрібно оминати, у першу чергу трансжири згадує тернопільська фітнес-тренерка Антоніна Богачук.

- Найперше - це рафінована олія, пальмова олія – так звані трансжири, які призводять до важких захворювань, - наголошує вона. – Далі це рафінований цукор, що є у більшості продуктів. Тому краще шукати його альтернативу. Наприклад, йогурт я обираю без наповнювача. Звісно, третій шкідливий продукт – це борошно високого ґатунку. Воно, як рафінована олія, очищене від усього корисного і наносить тільки шкоду. Не  беріть нашвидкоруч печиво, в якому переважно крім вищезазначених складників є також консерванти, різні хімічні добавки та емульгатори.

До слова, трансжири – це штучно видозмінені рослинні жири шляхом гідрогенізації, які є дуже небезпечні для людини, адже підвищують ризик виникнення серцево-судинних та онкозахворювань. Заміна трансжирами  натуральні рослинні чи тваринні жири дозволяє економити, тому деякі виробники харчових продуктів звикли до такої стратегії.

- Найгірше, що вони є у багатьох продуктах, які більшість людей вживають щодня -вершкове масло, рафінована олія, магазинна випічка, шоколад, майонез та інші соуси, снеки, тощо, - продовжує фітнес-тренерка. - Трансжири є дуже калорійними, відповідно призводять до надлишку калорій у денному раціоні людини. Зайві калорії призводять до набору надлишкової ваги у вигляді жирових відкладень, до такої проблеми як целюліт, проблем зі шкірою та зі здоров’ям. Для того, щоб попередити виникнення таких наслідків, треба дуже уважно читати склад продуктів, які купуєте у супермаркетах та ретельно вибирати все, що ви їсте. Звичайно, буде чудово, якщо у складі товарі більше не знайдеться трансжирів.

Фото з допису та з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео