Віра Олександрович

Варто знати: суворі карантинні обмеження у Тернополі із 6 грудня стосуватимуться лише невакцинованих

Штаб1

Зміни карантинних обмежень відбудуться у Тернополі із 6 грудня. Всі протиепідемічні заходи відповідатимуть вимогам, внесеним Урядом до Постанови №1236. Фактично «правила гри» узгодили із новаціями, що почнуть діяти на території області.

Так вирішили сьогодні, 3 грудня, під час онлайн-засідання міського оперативного Штабу боротьби із надзвичайною ситуацією. Нагадаємо, йшлося там і про громадський транспорт.

Паничев
Паничев

До слова, відповідні заходи вирішили провести у Тернополі, зважаючи на думку експертів. Серед них – лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

- Від початку кампанії із вакцинації на Тернопіллі захворіло понад 29 тисяч нещеплених від COVID-19 осіб, - каже він. – Документально вакцинованих інфікувалося 3 794 людини. Ще одна цифра: захворюваність серед нещеплених складає 2 827,7 на 100 тисяч населення, а щеплених – 369,3. Крім того, померло невакцинованих (із 1 червня 2021 р. – прим.) – 779 чоловік. Вакцинованих – 17. Тож летальність серед невакцинованих складає 2,7%, серед щеплених – 0,4%

На думку медика, ці цифри мали б переконати навіть найбільших скептиків. Мовляв, це – найкращі аргументи на користь вакцинації. І саме тому, що невакциновані – незахищені від важкого перебігу недуги, вводять вказані нижче обмеження.

Серед головних рішень Штабу:

  1. Забезпечити перевезення пасажирів громадським транспортом загального користування Тернопільської міської територіальної громади здійснюватиметься в кількості, не більшій ніж сукупна кількість місць для сидіння та 50 відсотків місць для стояння, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу, визначена в реєстраційних документах на такий транспортний засіб;
  2. Від 4 грудня перевезення пенсіонерів за віком у громадському транспорті Тернополя здійснюватиметься безоплатно і без обмежень у часі і кількості;
  3. Забезпечити роботу закладів освіти, в яких вакциновано 100% персоналу;
  4. Заборонити відвідування закладів освіти, якщо на самоізоляції перебуває більше, ніж 50% учнів та співробітників;
  5. Під час підготовки та проведення святкування Дня Святого Миколая, Різдва та новорічних свят у грудні 2021-січні 2022 років, з метою належної організації новорічно-різдвяних свят і заходів, спрямованих на профілактику захворюваності коронавірусною хворобою (COVID-19) серед працівників, вихованців та учнів закладів освіти Тернопільської МТГ, дозволити проведення новорічно-різдвяних свят лише у межах однієї групи або одного класу. Забезпечити перед початком і після закінчення кожного свята провітрювання приміщень не менше 15 хвилин та вологе прибирання з використанням миючих та дезінфекційних засобів;
  6. Визначити роботу закладів громадського харчування на території Тернопільської міської територіальної громади в межах отриманих дозволів, в яких 100% працівників і відвідувачів мають один з COVID-документів, а саме: *«жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів); *«зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів); *Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів); *іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів); *негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 год.); *сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).
  7. Заборонити роботу спортзалів, фітнес-центрів і басейнів, крім закладів, в яких всі працівники і відвідувачі мають один з COVID-документів, а саме: *«жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів); *«зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів); *Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів); *іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів); *негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 год.); *сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).
  8. Заборонити роботу кінотеатрів, театрів та інших закладів культури, крім закладів, в яких всі працівники і відвідувачі мають один з COVID-документів, а саме: *«жовтий» COVID-сертифікат або паперову довідку 063-О (чинні 30 днів); *«зелений» COVID-сертифікат (чинний 365 днів); *Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 365 днів); *іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів); *негативний результат ПЛР або експрес-тесту на визначення антигена (чинний 72 год.); *сертифікат про одужання від COVID-19 (чинний 105 днів із дати встановлення діагнозу).

Штаб2
Штаб2

Увага! Для дотримання карантинних вимог, відповідальна особа суб’єктів господарювання, що надають послуги в сфері обслуговування, має перевіряти у відвідувачів COVID-сертифікати в спосіб зчитування QR-коду мобільним додатком «Дія», окрім іноземних COVID-сертифікатів про щеплення вакцинами, дозволеними ВООЗ (чинний 365 днів). Після зчитування на смартфоні перевіряючого відображається статус COVID-сертифіката: чинний /нечинний. Без перевірки та зчитування COVID-сертифікат не вважається наданим і перевіреним. Відповідальність за здійснення контролю за вакцинацією покласти на керівників закладів або відповідальну особу, визначену внутрішнім документом суб’єкта господарювання.

  1. Суб’єктам господарювання дотримуватися вимог постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами та доповненнями) та дотримуватися обмежувальних протиепідемічних заходів рівня епіднебезпеки, встановленого на території Тернопільської міської територіальної громади Міністерством охорони здоров’я України.
  2. Посилити роботу в частині контролю за дотриманням протиепідемічних заходів, особливо за діяльністю торгових, торгово-розважальних центрів, закладів ресторанного господарства, громадського харчування та громадського транспорту.
  3. Забезпечити діяльність точок продажу новорічних ялинок при умові 100% вакцинації працівників.

Фото зі сторінки Тернопільський міський штаб для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео