Навіщо тернополянка виготовляє пастилу? (Закінчення) 

IMG-9cf92f6958c0a065c51e91b7a97bce42-V

Із другої частини розмови із тернопільською пастельє Тeтяною Марценюк ви дізнаєтеся про основні правила створення пастили, про її незвичайні смаки й те, скільки часу можна зберігати цей делікатес. 

— У вас є пастила йогуртова, горіхова, яблучно-розово-медова... Чи зі всього можна зробити пастилу? 

— Треба експериментувати й пробувати. Основа пастили — це яблука. Вони містять пектин, завдяки якому пастила стає еластичною. Я пробувала робити пастилу без яблук, але не раджу її вживати, бо у ній багато концентрованих речовин із фруктів, які мають високу кислотність —  а це не надто добре для шлунку. Крім того, така пастила не еластична.

— Яку найнезвичнішу для себе пастилу ви готували? 

— До нових ідей спонукають мої рідні та мій спосіб харчування. Ось і новий вид пастили — овочева виникла, бо хотіла зробити несолодкий перекус, який добре гамував голод. Коли почала поєднувати буряк, пармезан і кабачок — вийшло дуже смачно, а головне — ситно. Перевірила, це, коли їздили з дітьми на море. Зазвичай  ми зупинялися на заправках, діти хотіли перекусити чимось смачним і не надто корисним. Овочева пастила стала крутою альтернативою перекусам.

— Ви поєднуєте гриби й оливки, авокадо з пармезаном і гарбузом, а також буряк і соняшник. Як вигадуєте поєднання. Хто випробовує? 

— У мене золотий чоловік, котрий спеціалізується на поєднанні смаків, знається на хімічних сполуках. Він дегустує та підказує мені. Разом ми експериментуємо. Все вдається не з першого разу — щось засолене, щось занадто перчене, але з часом, коли тривалий час працюєш, смаки доходять до ідеальності. 

Pasted into Навіщо тернополянка виготовляє пастилу (Закінчення) 
Pasted into Навіщо тернополянка виготовляє пастилу (Закінчення) 

— Яких правил треба дотримуватися, створюючи пастилу? 

— Основне правило — температурні режими. Оптимальні — не надто високі, як ось 45-50 градусів, тоді пастила висихає, зберігаючи корисні властивості. Крім того, важливо, аби там, де пастила сушиться, була невисока вологість — інакше набирає вологу та може розвалюватися. 

— Ви писали, що краще замовляти по трохи й свіжу. Який термін придатності пастили? Які особливості зберігання? 

— Терміни придатності у класичної пастили — до трьох місяців, якщо  зберігати її у герметичному пакованні та при низькій вологості. Йогуртну пастилу можна зберігати до місяця при низькій вологості. 

Pasted into Навіщо тернополянка виготовляє пастилу (Закінчення) 
Pasted into Навіщо тернополянка виготовляє пастилу (Закінчення) 

— Як хобі перетворилося у власний бізнес? 

— Зараз ми на етапі цього перетворення. Потрібно ще багато знань та досвіду. У нас багато планів. Потрібно просто робити.

— І наостанок. Що головне у тому, аби справа не переставала подобатися, та приносила прибуток? 

— Складне запитання. Бувають моменти, що починаєш працювати з самого ранку, а закінчуєш уже за північ, і розумієш, що ноги не несуть. Це фізично складно. Але мені подобається моя справа — це надає сил. Аби досягати успіху, треба навчатися, розвиватися, працювати, будувати плани та втілювати їх. Головне — це любити справу, тоді й гроші тебе наздоженуть. 

Інна Віконська 

Фото Тeтяна Марценюк

Вибір читачів за тиждень

Відео