Тамара Коблик

5 грудня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Теодозій Ридлицький (1937,  с. Велика Березовиця Тернопільського району) - майстер спорту СРСР з греко-римської боротьби. Звання майстра спорту СРСР з греко-римської боротьби присвоєно у 1966 році. Багаторазовий переможець ДСТ «Спартак» з греко-римської боротьби та Всеукраїнських змагань із зимового плавання.

Кирил (в миру Михайлюк Михайло, 1963,  с.Шейків Монастирецького району) - єпископ Закарпатський УАПЦ У 1988 році рукоположений на священника. У серпні 2003 року у Свято-Володимирському соборі міста Києва хіротонісований на єпископа Ужгородського і Закарпатського та призначений керуючим Закарпатською єпархією УПЦ КП. 24 грудня 2014 р. прийнятий у юрисдикцію УАПЦ, призначений керуючим Закарпатською єпархією УАПЦ.

Цей день в історії Тернопілля:

1754 - король Авґуст ІІІ у Варшаві, на прохання власника Гусятина Антонія Міхала Потоцького, надав місту право на проведення 2-х ярмарків

1965 -  у розмові з першим секретарем ЦК КПУ П.Шелестом начальник Управління КДБ по Тернопільській області Л.Ступак зазначив, що в полі зору органів держбезпеки перебуває близько 30 тисяч членів ОУН-УПА та їх прибічників.

1996 - в м.Кременець відбулася науково-практична конференція, присвячена 100-річчю від дня народження композитора М.Вериківського.

2001 року - в Україні відбувся перший Всеукраїнський перепис населення. За його даними на території Тернопільської області проживали 1 142 416 осіб.

2013 - У Тернополі за фактом блокування будівлі облдержадміністрації відкрито кримінальне провадження.

2014 - в с. Клебанівка Підволочиського району поховали  сапера інженерно-саперної роти 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) Руслана Голембйовського. Загинув близько 4-ї години вечора 28 листопада 2014 (33 роки), про що батькам повідомив командир капітан Валерій Петрович Пастух, поблизу смт Станиця Луганська, підірвався на розтяжці.

2016 – помер внаслідок переохолодження Мищишин Дмитро Володимирович — молодший сержант, механік-водій механізованої роти 24-ї окремої механізованої бригади, в/ч пп В4680. Народився 5 листопада 1984 в с.Гиновичі Бережанського району. Тіло було виявлено на відстані півтори кілометра від села Пшеничне Луганської області. За повідомленням військкомату, військовослужбовець самовільно залишив ешелон у цивільній формі одягу в місті Кремінна. Похований у с. Гиновичі.

5 грудня в Україні відзначається День працівників статистики — професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 №1120/2002.

Ця дата пов'язана з проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Але перепис — це лише мала частина статистики.

Органи статистики згідно Закону України «Про державну статистику» здійснюють державну статистичну діяльність, спрямовану на збір і обробку «статистичної інформації про масові економічні, соціальні, демографічні, екологічні явища і процеси, що відбуваються в Україні та її регіонах».

Всі підсумки статистичних розробок в тому або іншому вигляді надаються органам управління і засобам масової інформації. Статистичні дані регулярно оприлюднюються в газетах, на радіо і телебаченні. І якщо про щось статистика не говорить, то багато в чому через те, що розуміє важливість точної інформації.

Враховуючи внесок статистичної науки в розвиток і вдосконалення сучасних процесів управління ресурсами та економікою нашої цивілізації, на 41-й сесії ООН третього червня 2010-го року Статистична комісія прийняла рішення заснувати Всесвітній день статистики. Дата щорічного святкування цього Дня була визначена на 20-е жовтня.

Пов’язане зображення

5 грудня — Міжнародний день волонтера. Це свято відзначається щорічно з 1985 року, коли Генеральна Асамблея ООН запропонувала урядам відзначати саме цей день, як день добровольця.

1859 рік вважається роком виникнення волонтерського руху у світі. В Україні волонтерство з'явилося на початку 90-х років минулого століття, а офіційно його визнано Постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2003 р., якою також затверджено «Положення про волонтерську діяльність у сфері надання соціальних послуг».

Волонтери — багатство народів. Волонтерство засновується на добровільності, співчутті, солідарності з потребами та ідеями інших, а також глибокій повазі до всіх людей. Свій вільний час волонтери присвячують суспільним справам, беручи участь у всіляких акціях, програмах соціальної взаємодопомоги, культурного просвітництва тощо. Також цей день можна вважати святом людей, які допомагають персоналу дитячих будинків, будинків престарілих, лікарень швидкої допомоги і т.д. Досить часто волонтери ризикують своїм життям, беручи участь у ліквідації наслідків глобальних катастроф та природних катаклізмів чи інших надзвичайних ситуацій.

У Загальній декларації волонтерів, прийнятій на XVI Всесвітній конференції волонтерів 2001 року в Амстердамі, визначено такі принципи діяльності волонтерів:

  • визнання права на закріплення за всіма чоловіками, жінками та дітьми, незалежно від їхньої раси, віросповідання, фізичних особливостей, відповідного соціального та матеріального становища;
  • поважання гідності й культури всіх людей;
  • надання допомоги, безкоштовних послуг особисто чи організовано в дусі партнерства та братерства;
  • визнання рівної важливості особистих і колективних потреб, сприяння їх забезпеченню;
  • перетворення волонтерства на елемент набуття нових знань і навичок, удосконалення здібностей, стимулюючи при цьому ініціативу та творчість людей, надаючи кожному можливість бути творцем, а не користувачем, спостерігачем.

Згідно статистичних даних, оприлюднених Організацією Об’єднаних Націй, по всьому світові нараховується близько 140 мільйонів волонтерів.

Волонтер — покликання, спосіб життя. Сьогодні волонтери сприяють перемозі України та збереженню її державності, не чекаючи за це винагороди. Волонтерська діяльність, як прояв милосердя і доброчинності, буде існувати доти, доки існує потреба людей у тій чи іншій допомозі та обмежена державна участь у задоволенні потреб своїх громадян, їхній соціальній підтримці.

Результат пошуку зображень за запитом "Міжнародний день волонтера"

Ґрунт є справжньою живою системою, складається з 6 шарів, так званих горизонтів О, А, Е, В, С і Р. Вони діють як фільтр для підземних вод, здійснюють фільтрацію забруднюючих речовин. Відомо, що в жменці землі присутні більше мікроорганізмів, ніж людей на землі. Ґрунт складається з 45% мінеральних речовин, 25% води, 25% повітря і 5% органічної речовини, вона є ключовим елементом в циклі обороту вуглецю в природі. Вона допомагає нам в процесах пом’якшення та адаптації клімату, що змінюється.

У 2002 році Міжнародний союз ґрунтових наук прийняв резолюцію, де запропонував святкувати 5 грудня, як Всесвітній день ґрунтів, щоб нагадувати про важливість ґрунтових ресурсів і тієї ролі, яку вони відіграють у збереженні екосистем і забезпечення зростання добробуту людини.

З ініціативи Таїланду і в рамках Глобального ґрунтового партнерства ФАО підтримала офіційне проголошення Всесвітнього дня ґрунтів в якості глобальної платформи по поширенню знань.

У червні 2013 року делегати Конференції ФАО одноголосно виступили на підтримку Всесвітнього дня ґрунтів і звернулися до Генеральної Асамблеї з проханням прийняти відповідну резолюцію на її 68-й сесії. У грудні 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 грудня Всесвітнім днем ґрунтів (A / RES / 68/232).

Всесвітній день грунтів

Іменини сьогодні святкують Максим, Михайло, Петро.

Вибір читачів за тиждень

Відео