Орест Сарматський

Прибуткова справа: чому українським садівникам варто вирощувати жимолость? (Агроновини)

0701 (Copy)

Площа промислових насаджень жимолості в Україні наразі складає всього близько 200 гектарів. 

Культура залишається нішевою, але, з іншого боку, цей напрямок садівництва має хороші перспективи, особливо, коли йдеться про переробку ягоди.

Існують сорти жимолості, які були виведені в Україні – це “Богдана” і “Фіалка”. Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи, кандидат сільськогосподарських наук інституту садівництва НААНУ, в коментарі для Agravery.com, розповів, яким сортам жимолості варто надавати перевагу сьогодні.

- Зупиняйте свій вибір на найновіших сортах, зокрема, цікавими є десертні сорти Спокуса та Алісія української селекції, російської – Восторг, Югана, Синій Утьос, Уссульга та канадської: Aurora, Boreal Blizzard, Boreal Beauty і Boreal Beast. Найбільш крупноплідний сорт – це Boreal Blizzard, його ягоди можуть важити понад 3 г. Цей сорт має чудові смакові якості, високу продуктивність, регулярно плодоносить, із мінусів – недостатня транспортабельність і лежкість”, – зазначає фахівець.

За словами Олександра Ярещенка, закладати плантації жимолості краще за все восени.

Катерина Звєрєва, директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації, наголошує, що культура є достатньо цікавою, з комерційної точки зору, утім залишається недооціненою. Серед переваг ягоди – морозостійкість, ранній термін дозрівання. Жимолость – достатньо корисний продукт, містить органічні кислоти, пектини, вітаміни групи В, А та С та інші поживні елементи.

- Жимолость все ще залишається нішевою ягодою. Культура вживання жимолості тільки набирає обертів в Україні. Поки що промислового ринку жимолості ще не існує, але вона має високі перспективи з комерційної точки зору. Потрібно додати, що її шлях до вподобань споживача тільки починає формуватися як в Україні, так і закордоном, – зазначає Катерина Звєрєва.

Овочі та фрукти пакуватимуть у невидиму плівку: новий тип пакування створили в Ізраїлі

Винахід ізраїльського стартапу Sufresca не лише допоможе зменшити кількість пластикових відходів, а й подовжує термін зберігання овочів та фруктів. 

Це невидима плівка, яка наноситься на плоди.

Продовження терміну зберігання є вирішальним компонентом у боротьбі з харчовими відходами. За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, щороку витрачається або втрачається третина виробленої у всьому світі їжі.

Плівка від Sufresca уповільнює дозрівання та псування овочів чи фруктів та може подовжувати термін їх зберігання на кілька тижнів. Вона уповільнює втрату ваги плодів під час зберігання, але при цьому забезпечує оптимальний газообмін овочів та фруктів з навколишнім середовищем. До того ж пакування є цілком безпечним та навіть їстівним, пише foodingredientsfirst.com. Покриття виготовляють з рослинних добавок і натуральних органічних сполук.

- Наші їстівні покриття ідеально підходять для заміни всієї звичайної одноразової пластикової упаковки, оскільки їх легше впроваджувати в пакувальних підприємствах, вимагають менших інвестицій і навіть перевершують найсучаснішу упаковку, як-от упаковку з модифікованою атмосферою, — зазначає Ефрат Бокер-Феррі, генеральний директор Sufresca.

Pasted into Прибуткова справа чому українським садівникам варто вирощувати жимолость (Агроновини)
Pasted into Прибуткова справа чому українським садівникам варто вирощувати жимолость (Агроновини)

Стартап пропонує біоплівкове покриття для цибулі, часнику; покриття для свіжих фруктів та овочів: авокадо, помідор, огірок, манго, перець; селективне біопокриття для ягід.

Управління ЄС з контролю за продуктами і ліками визнало плівку від Sufresca цілком безпечним для овочів та фруктів. Їстівна плівка відповідає стандартам ЄС.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео