Євгенія Цебрій

«Постійно думаєш, як їм ще допомогти»: тернопільська лікарка - у проєкті про медиків, які рятують пацієнтів з COVID-19 (відео)

264044586_447311566836688_568479314474154237_n (Copy) (1)
У відео-проєкті «COVID-19 очима лікарів» знялася інфекціоністка Тернопільської комунальної лікарні №3 Анна Галиш. Вона та її колеги уже понад рік рятують життя українців, хворих на коронавірус. Тернопільську лікарку можна побачити у 9-й серії проєкту, в якому знялися медики з різних міст України. 
- Коли йде великий наплив пацієнтів і навантаження колосальне, всі ми втомлюємося. Приходиш додому, лягаєш спати, відкриваєш очі, знову йдеш на роботу і розумієш, що тебе чекає те саме. Ти не залишаєш роботу на роботі.  З думками забираєш тяжких пацієнтів, думаєш - як їм ще допомогти, що ще можна було зробити. Це тяжко, але якщо ми не будемо цього робити, то хто тоді? Це наше покликання, наш обов'язок, - говорить Анна Галиш. 
Лікарка розповідає, що неодноразово виникали ситуації, коли було важко. Тоді їхала далеко з міста у ліс, на природу. 
- Щоб трішки щось змінити, подивитися, що життя триває. Треба вміти абстрагуватися від роботи і того середовища, в якому знаходимося, та черпати енергію ззовні, - каже Анна Галиш. 
Вона також розповідає, що через маски та захисний одяг пацієнти не бачать, як виглядає медик, який їх лікує.
 - Пацієнти кажуть: «Як би ми хотіли вас побачити, бо бачимо тільки ваші очі». Але насправді по очах лікаря можна багато чого побачити і прочитати. Хочу побажати, хай очі наших лікарів будуть хоч і втомлені, але усміхнені, - зазначає лікарка. 
 Організатори проєкту «COVID-19 очима лікарів» наголошують: бережіть своє життя та полегшіть роботу медикам – зробіть щеплення від COVID-19, носіть маску у публічних місцях, не забувайте тримати дистанцію та регулярно провітрюйте приміщення. Нагадаємо, що буде з COVID-19 на Тернопільщині до Нового року, спрогнозував лікар-епідеміолог Володимир Паничев.

Фото: скріншот з відео World Health Organization Ukraine

Вибір читачів за тиждень

Відео