Віра Олександрович

У Тернополі подбали про Громадський і Шкільний бюджет-2022, навіть 10 мільйонів заклали у резерв (фото)

Гром_слухання1

Бюджетні слухання щодо кошторису громади на 2022 рік у Тернополі відбулися онлайн. Тож депутатам тепер залишилося лише ухвалити цей документ на сесії міської ради, що відбудеться 17 грудня.

Нагадаємо, у порядку денному цього засідання - 293 проєкти. Ознайомитися із ними можна ТУТ.

Гром_слухання2
Гром_слухання2

Отже, учасники бюджетних слухань нещодавно обговорили на засіданні два проєкти: «Програми соціально-економічного розвитку» і кошторису міської громади на 2022 рік. Представники головних розпорядників бюджетних коштів мали змогу надати рекомендації, уточнення і пропозиції до представлених документів. Чому їх розглядали разом? Тому що від показників соціально-економічного розвитку напряму залежать цифри у бюджеті, пояснила заступниця міського голови з фінансових питань Вікторія Остапчук.

- Це є вже така добра практика, що щороку ми розміщуємо проєкт «Програми соціально-економічного розвитку» на наступний рік, щоб громадськість могла ознайомитися із цим документом і дізнатися про основні напрямки, які планують реалізувати у громаді, - каже вона. – Також ми розміщуємо для ознайомлення і такий об’ємний документ, як бюджет громади. Цьогоріч вони також були на сайті міської ради. Розібратися із перспективними планами могли усі охочі.

Почали засідання із репрезентації проєкту «Програми соціально-економічного розвитку громади на 2022-2024 роки». Про найцікавіше у цьому документі розповіла начальниця міського управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак.

- На вказаний період визначили 3 пріоритети, - уточнює вона. – По-перше, конкурентно спроможна економіка громади, по-друге, підвищення комфортності життя жителів МТГ. І третє – громада із якісною соціальною сферою і різноманітним культурним та спортивним середовищем.

Відповідно, за її словами, очікується збільшення кількості приватних підприємців – до 47,5 тис. осіб, розширення електронних послуг для бізнесу, нарощення числа комплексних послуг через ЦНАП, у тому числі – для бізнесу. Окрім того, у планах – відкриття нових об’єктів торгівлі, крафтових виробництв, а також – збільшення обсягів експорту на 1 особу до 544 дол. США. Відтак можна буде отримати збільшення надходжень до бюджету громади аж на 20%.

Гром_слухання3
Гром_слухання3

Із показниками кошторису на 2022 рік присутніх ознайомила заступниця начальника міського фінансового управління Віталіна Атенчук.

- Головним пріоритетом при формуванні проєкту бюджету було збереження основних напрямків бюджетної політики і дотримання принципу збалансованості за доходами і видатками, - пояснює фахівчиня. – Тож при формуванні кошторису на 2022 рік були враховані: прогнозний ріст мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму для працездатної особи, а також тарифної сітки щодо платні працівників бюджетної сфери.

Дохідна частина бюджету, за її словами, прогнозується у сумі 2 млрд 941,4 млн грн. І цей показник вищий за відповідний у 2021 році. Різниця – 359,7 млн грн.

- Дохідна частина загального фонду фіксується у розмірі 2 млрд 852,1 млн грн, - уточнює вона. - Проєктом бюджету вже у 6-те передбачили кошти на реалізацію Громадського і вдруге - Шкільного бюджету. Резервний фонд – 10 млн грн.

Представники громадськості «під завісу» змогли поставити запитання щодо розподілу грошей у бюджеті-2022. Експерти, у свою чергу, надали їм вичерпні відповіді. Усі пропозиції були розглянуті і взяті до уваги, запевнили у міській раді.

Довідка. Бюджетні слухання у Тернополі проводять щороку на виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 21.11.2018 р. №898 «Про затвердження «Положення про Бюджетні слухання». Відеозапис онлайн-трансляції цієї події доступний для перегляду за посиланням.

Фото з трансляції засідання виконкому на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео