Євгенія Цебрій

Захисник просив звільнити екс-податківця Струня від відповідальності за ДТП 15-річної давності: що вирішив суд (фото)

na osn

Із клопотанням звільнити від відповідальності за вчинення кримінального правопорушення у зв'язку із закінченням строків давності звернувся до суду захисник Олега Струня. Його обвинувачують у вчиненні ДТП 15 років тому, де загинули двоє дівчат. Підготовче засідання у цій справі відбулося 17 грудня. Суддя Любомир Базан відмовив у задоволенні цього клопотання через передчасність і призначив судовий розгляд. 

На засіданні 17 грудня були присутні потерпілі у справі: мама загиблої у аварії Наталії Гнатієвич - Світлана Свист та сестра-близнючка загиблої Світлани Козлюк - Зоряна Кравець. Потерпілу у справі маму Світлани Козлюк представлятиме у суді адвокат Руслан Ленько. Жінка перебуває у США і не може приїхати на засідання.

ленько
ленько

Прокурорка Оксана Соболь та представник потерпілих Руслан Ленько в суді заперечили клопотання захисника обвинуваченого Бориса Шкільняка. На їх думку, клопотання є передчасним і не може вирішуватися у підготовчому засіданні. Оскільки на даний момент неможливо з'ясувати чи може зупинявся або переривався строк давності притягнення обвинуваченого до кримінальної відповідальності.

- Для з'ясування цих питань слід дослідити характеризуючі дані, тобто перейти до судового розгляду. Вже відомо, що обвинувачений тривалий час переховувався від слідства. Тому, щоб з’ясувати всі ці обставини, я вважаю, що слід перейти спочатку до судового розгляду, встановити його порядок, а тоді вже вирішувати по суті подане клопотання, - зазначила Оксана Соболь. - Прошу призначити справу до судового розгляду.

соболь
соболь

Як додав адвокат Ленько, клопотання не може бути вирішеним саме на стадії підготовчого засідання, на якому зараз перебуває справа. Повернутися до його вирішення можна вже безпосередньо в процесі судового розгляду.

Однак захисник обвинуваченого Шкільняк вважає, що доводи прокурора і представника потерпілих є необґрунтованими. Оскільки згідно з КПК, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав.

- В даному випадку будь-які підстави для того, щоб не розглядати дане клопотання, ми вважаємо відсутні, - зауважив захисник. - Відповідно до обвинувального акту, поданого прокурором, будь-яких підстав вважати, що обвинувачений раніше притягувався до кримінальної відповідальності чи його строки давності перериваються, немає. 

шкільняк
шкільняк

Однак суд відмовив у задоволенні клопотання Бориса Шкільняка.  Зачитуючи ухвалу, суддя наголосив, що Олег Струнь з жовтня 2005 року був оголошений у розшук і розслідування справи було відновлене аж в червні 2021 року після його затримання.

- Відомостей про те, де саме він перебував весь цей проміжок часу, чи вчиняв нові злочини, за які передбачене позбавлення волі на строк не більше двох років, відсутні. Що позбавляє суд об'єктивно вирішити дане питання на стадії підготовчого провадження, - йдеться в ухвалі суду. 

IMG_20211217_142224 (Copy)
IMG_20211217_142224 (Copy)

IMG_20211217_142214 (Copy)
IMG_20211217_142214 (Copy)

Зазначимо, що справу про ДТП 15-річної давності передали до суду ще у вересні цього року, однак засідання декілька разів відкладали через неявку потерпілої - мами загиблої Світлани Козлюк. Жінка, яка перебуває за кордоном, спершу планувала бути на засіданнях, однак не могла вчасно прилетіти зі США через проблеми з квитками, пандемію коронавірусу у світі та далеку відстань. Щоб не порушувати її права, суд декілька разів відкладав засідання. Врешті донька потерпілої Зоряна Кравець передала до суду заяву матері про розгляд справи за її відсутності.

Обвинувачений Олег Струнь перебуває під вартою до 10 січня. На одному з попередніх засідань він вперше за весь час попросив пробачення у рідних загиблих у аварії дівчат.

Нагадаємо, смертельна аварія сталася у передмісті Тернополя – селі Петрикові ще в жовтні 2005 року. Водій «Опеля» збив на узбіччі дороги 17-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталію Гнатієвич та з місця події втік. За кермом був екс-податківець Олег Струнь. Його оголошували у міжнародний розшук. Чоловіка не могли знайти 15 років. За інформацією потерпілих, він переховувався у Росії.

Тільки 29 червня цього року чоловік сам прийшов у поліцію та зізнався у скоєному. Кримінальне провадження щодо 41-річного Олега Струня відновили та вручили йому підозру. Чоловікові інкримінують ч. 3 ст. 286 Кримінального Кодексу України. За такий злочин йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі із забороною керувати транспортними засобами на три роки.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео