Орест Сарматський

Лікарі назвали продукти, які зменшують ризик ускладнень при коронавірусі (Агроновини)

1901 (Copy)

В пандемію коронавірусу варто утримуватися від деяких продуктів: солодощі, жирна та смажена їжа, алкоголь і навіть чай та кава можуть послабити імунітет, зробити нас більш уразливими та завадити організму боротися з вірусом. Але якщо є небезпечні продукти, то мають бути корисні?

Про це повідомляє healthinfo.ua, пише agronews.ua.

Розповідаємо про три «чемпіони», які наповнюють організм цінними вітамінами та мікроелементами, завдяки яким зменшується ризик небезпечних ускладнень, а одужання йде швидше.

Гарбузове насіння

Дослідження вчених з Іспанії, в якому взяли участь майже 250 добровольців з коронавірусом, підтвердило: дефіцит цинку буквально згубний для тих, хто хворіє Covid-19. Чим нижчий вміст цього мікроелемента в організмі, тим важче протікає хвороба і тим вищий ризик смерті.

Рекомендована добова доза цинку – 8 мг для жінок та 10 мг для чоловіків. Найпростіший спосіб отримати необхідну норму цинку – додати до свого щоденного меню гарбузове насіння. Всього в 100 г міститься 10 мг цинку – добова доза! Також цинку багато в червоному м’ясі, морепродуктах, шпинаті, паростках пшениці, горіхах.

Сардини

Ще один вітамін, буквально життєво необхідний нам в епоху covid-19 – це вітамін D. Дослідження, опубліковане у травні цього року, підтвердило, що люди з дефіцитом вітаміну D удвічі частіше захворювали на коронавірус, а сама хвороба у них протікала важче.

Автори дослідження вважають, що вся справа у здатності вітаміну D підтримувати макрофаги та лімфоцити – клітини, які буквально поглинають молекули вірусу, що потрапили до організму. Відповідно, чим краще почуваються ці природні захисники, тим краще наш організм може протистояти вірусу.

Вітаміну D багато у рибі жирних сортів – наприклад, у сардинах, а також у печінці тріски, жирних молочних продуктах, грибах, курячих яйцях.

Свинина

Селен – мікроелемент, від достатнього вмісту якого в організмі залежить здоров’я щитовидної залози, а також рівень нашого імунітету, оскільки селен бере участь у процесах, які впливають на стан імунної системи. Не дивно, що люди з хронічним дефіцитом селену виявилися вразливішими перед коронавірусом: результати недавнього дослідження фахівців Університету Суррея підтвердили, що дефіцит цього мікроелемента пов’язаний з тим, наскільки важко протікає covid-19.

Одна з найбільш явних ознак дефіциту селену – білі плями, що з’являються на нігтьових пластинах. Але не варто чекати їх виникнення – просто додайте у свій раціон продукти, багаті на селен: наприклад, свинину (у 100 грамах – 55 мкг, майже добова норма) або бразильські горіхи (достатньо двох-трьох штук на день).

У цукерках «Рошен» виявили небезпечну для здоров’я кількість транс-жирів

У цукерках «Рошен» виявили занадто високий вміст трансжирних кислот. Держпродспоживслужба вже заявила, що проводить заходи щодо попередження розповсюдження цих солодощів задля збереження здоров’я населення. 

Про це повідомляє прес-служба Державної служби з питань безпечності харчових продуктів.

Вказано, що одна з партій таких цукерок експортувалась з України до Литви. Проте виявилось, що солодощі містять занадто високий вміст трансжирних кислот 4,4 г/100г (при нормі до 2 г на добу – за рекомендаціями вчених).

Про які саме цукерки йде мова – не повідомляється. Але у відомстві нагадали, що виробник має два дні на те, щоб розпочати процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу.

Pasted into
Pasted into

В іншому разі Кондитерська Корпорація понесе відповідальність за порушення Закону, зокрема статті 65 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Вважається, що занадто багато транс-жирів у раціоні є нездоровим, оскільки вживання в їжу їх у великій кількості може призвести до серцево-судинних захворювань через накопичення і відкладення жиру в кровоносних судинах і мембранах. 

ВООЗ та інші організації охорони здоров’я рекомендують взагалі відмовлятися від споживання трансжирів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео