Божена Волинець

Привласнив чужі кошти: тернополянин потрапив на гачок шахрая-перевізника

89_main_new.1539173488 (Copy)

Майже 9000 гривень присвоїла невідома особа в мешканця обласного центру. Аферист мав доправити заявника в сусідню область. Цього він не зробив, але привласнив грошові кошти.

Про це інформують на сайті національної поліції Тернопільської області.

Потерпілий розповів, що знайшов на одному із сайтів оголошення про перевезення. Тернополянин зателефонував до автора допису й обумовив ціну поїздки. Аферист сказав, що обов’язковою умовою є передоплата й для цього він скинув посилання для оформлення поїздки. Насправді, це було спеціально створене фішингове-повідомлення, за яким чоловік ввів свої банківські дані. В результаті шахрай привласнив гроші з рахунку потерпілого в розмірі 8500 гривень.

Відомості про подію працівники поліції внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до ч. 1 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. 

- Зазвичай посилання на фішингові ресурси надходить електронною поштою або у месенджерах. Такі ресурси можуть повністю копіювати дизайн інтернет-магазинів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки тощо. За посиланням необхідно вказати дані банківської картки (номер та термін дії картки, PIN та СVV-код), а також конфіденційні дані будь-то дата народження, дівоче прізвище матері, логіни та паролі від різних ресурсів тощо, - йдеться у повідомленні.

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція рекомендує громадянам: 

-    не переходити за сумнівними посиланнями, надісланими сторонніми;

-    уважно перевіряти URL-адресу, адже один зайвий символ на адресній панелі може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;

-    нікому не повідомляти дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео