Віра Олександрович

Вакцинація проти дифтерії і правця - обов’язкова, нагадали жителям Тернопільщини

Павельєва

Забувати про щеплення проти дифтерії, правця і кору – не можна. Тим паче, віруси, що містяться у вакцинах, - ослаблені та не можуть перевантажити імунну систему, нагадали жителям Тернопільщини.  

Про важливість рутинної вакцинації в обласній держадміністрації розповіли вчора, 20 грудня. Нагадаємо, йшлося тоді і про додаткові дози вакцини для певних груп краян. 

Pasted into Вакцинація проти дифтерії і правця - обов’язкова, нагадали жителям Тернопільщини
Pasted into Вакцинація проти дифтерії і правця - обов’язкова, нагадали жителям Тернопільщини

Насамперед медики наголосили на важливості введення обов'язкових вакцин, відповідно до обов’язкового календаря щеплень. Так, експерти розповіли, що одночасне введення кількох вакцин або використання багатокомпонентних (тих, які захищають від кількох хвороб – прим.) – це нормальна світова практика. 

- Віруси, що містяться у вакцинах, значно ослаблені та не можуть перевантажити імунну систему, - каже завідувачка відділу імунної профілактики ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» Марія Павельєва. - Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на застуду чи ангіну, ніж від вакцин.

Причому плановій вакцинації не має заважати імунізація від COVID-19, запевнили медики.

- Вакцинація проти таких хвороб, як дифтерія, правець, кір - також обов’язкова, - додає Марія Павельєва. - Зокрема, йдеться про дитяче населення. Нагадаю, у пологових будинках немовлятам проводять щеплення проти туберкульозу і проти гепатиту. Це є надзвичайно важливо, тому що ми знаємо, що випадки туберкульозу реєструють постійно. Єдиним методом, яким можна захистити новонародженого від цієї недуги залишається щеплення.

До слова, якщо із якихось причин ваша дитина не була вакцинована, відповідно до Календаря профілактичних щеплень, варто звернутися по консультацію до лікаря. Оскільки вакцинація дуже часто рятує життя, проконсультуватися не завадить і дорослим. Наприклад, вакцинацію від правця треба проводити кожних 10 років. І цих термінів усім варто дотримуватися. 

Фото з трансляції брифінгу на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації

Вибір читачів за тиждень

Відео