Віра Олександрович

Новації у Тернополі: нечесний споживач «повісить» свою сплату за гарячу воду на сусідів, а не на комунальників

Надал

До низки змін варто терміново звикати жителям Тернополя. Спричинили такі пертурбації законодавчі нововведення, що стосуються житлово-комунального господарства. 

По-перше, у нас для населення змінилася система нарахування тарифів за споживання гарячої води. По-друге, у місті тепер – двоставкова форма оплати за теплопостачання. Як це вплине на тернополян? Наскільки зміняться квитанції? Про це в ефірі одного із місцевих радіо докладно пояснив міський голова Сергій Надал. 

- Відразу хочу заспокоїти тернополян і зняти той ажіотаж, який спричинили маніпулятивні публікації в окремих ЗМІ, - каже мер. – Ввійшов у дію Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Відповідно до нього, у квитанціях на оплату за гарячу воду обов’язково має бути виведена окремим рядком у платіжці оплата за абонентське обслуговування. Раніше вона також була, але просто входила до загального тарифу. 

За його словами, тариф за рахунок цього став дещо нижчим, адже загальна сума у квитанціях, відповідно до показників 2020-го, - не змінилася. 

- Хочу ще раз наголосити: тариф залишився на рівні попереднього року, - додає Сергій Надал. – І це була принципова позиція – і моя, і виконавчого комітету. Ми працюємо надалі у рамках того меморандуму, який підписали з Урядом і «Нафтогазом». Тобто вони ґарантують збереження ціни газу у розмірі 7 500 грн для потреб населення, ми ґарантуємо сталий тариф. 

При цьому мер нагадав, що навіть тариф 7 500 грн за 1000 куб. м газу є збитковим для КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Їх зобов’язали продавати населенню тепло за тарифом 1700 грн із «хвостиком» за 1 Гкал, як це було у попередньому році, хоча насправді мало б бути - понад 2 040 грн за 1 Гкал. 

- За законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», приладами комерційного обліку є будинкові лічильники, - пояснює мер. – Тож, відповідно до розробленої та затвердженої методики розподілу комунальних послуг у багатоквартирному будинку, КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» виставлятиме рахунки за всю гарячу воду, що була подана до будинку. Тому тим, у кого є лічильники, нарахування здійснять за кількість спожитих кубів, а от решту води, яку «побачить» будинковий лічильник, розділять між усіма споживачами. 

При такій методиці розподілу більше фінансове навантаження впаде на тих, у кого немає квартирних лічильників води, наголосив міський голова. 

- Щодо ІТП, тобто індивідуальних теплових пунктів, - пояснює Сергій Надал. - Вони впливають на можливість регулювання теплоносія залежно від температурних показників. Це дозволяє економити до 20% споживання тепла для цілого будинку, відповідно, зменшуються і показники у платіжках. Будинки без ІТП споживають тепло, подане котельнею, відповідно розхід у них - значно більший. 

Уже в 2022 році можливі ТРИ варіанти нарахувань. 

Варіант №1. Багатоквартирний будинок має лише будинковий лічильник гарячої води. Це характерно для гуртожитків. Тоді все просто: обсяг спожитої гарячої води пропорційно ділиться на всіх споживачів.

- Варіант №2 – складніший, - додає мер. - Багатоквартирний будинок частково обладнаний квартирними лічильниками. Наразі у більшості тернопільських багатоповерхівок частина споживачів платить за квартирними приладами обліку, частина отримує нарахування - за нормами. При застосуванні нової методики розподілу гарячої води для абонентів, які мають квартирні лічильники, нічого не зміниться: вони, як і раніше, сплачуватимуть за показниками власних приладів обліку. Усю різницю між показниками комерційного (тобто будинкового) лічильника і суми розподільних (квартирних) лічильників ділитимуть між мешканцями, які не мають приладів обліку у своїх помешканнях.

Отже, абоненти, які досі не встановили лічильників гарячої води, платитимуть за всю «зайву» воду, не зважаючи на те, чи у помешканні живе одна особа, чи навіть десять.

- Варіант №3 - багатоквартирний будинок стовідсотково обладнаний квартирними лічильниками, - уточнює Сергій Надал. – Цей випадок – найсправедливіший: кожен споживач сплачуватиме за фактично спожите і доплачуватиме свою частку за «небаланс» води, тобто різницю у показниках між будинковим і сумою квартирних приладів обліку. А вона є завжди!

Доплату у такому випадку, за його словами, розрахують пропорційно до обсягів спожитого кожною квартирою. Отже, спочатку визначається загальний «небаланс»: різниця між будинковим і сумою квартирних приладів обліку, відтак, що більше гарячої води спожила квартира, то більшу суму доплатить за «небаланс».

- Що ж таке «небаланс»? – продовжує міський голова. - Не лише витоки із будинкових мереж можуть бути причиною «небалансу». Сучасні комерційні (будинкові) прилади обліку є електронними, їхній клас точності - вищий, ніж у квартирних лічильників. Тому, якщо у квартирі капає з крану або підтікає бачок унітаза, ці втрати ваш лічильник може не фіксувати.

Натомість будинковий їх точно «побачить», бо «додасть» усі втрачені дарма краплі, наголосив мер. 

- Не кажучи про ймовірні крадіжки води, тобто маніпуляції з магнітами на лічильниках тощо, - додає мер. - Нечесний споживач тепер «повісить» усе це не на КП «Тернопільміськтеплокомуненерго», а на власних сусідів. Якщо ж причиною витоку гарячої води є несправність мереж, то всім варто знати, що вони перебувають на балансі у керуючих компаній або ж ОСББ.

Поточний ремонт будинкових мереж входить до переліку послуг, які надають управителі в межах плати за утримання будинку. При потребі проведення капітального ремонту внутрішньобудинкових мереж, пояснює мер, управитель має повідомити про це мешканців на зборах і визначити суму додаткових внесків на ці потреби або ж ініціювати внесення будинку до титульних списків для подальшого проведення капремонту.

- Із 25 тисяч споживачів «Тернопільміськтеплокомуненерго» близько 2-х тисяч ще не мають лічильників гарячої води, - каже пан Надал. - Саме їх зараз і закликають встановити прилади обліку. До речі, це можна зробити самостійно. До підприємства треба звернутися лише для опломбування лічильника.

До того ж, щоб зменшити навантаження на тернополян при здійсненні оплати за послуги з теплопостачання у зимовий період 2021-2022 років, у Тернополі запровадять двоставковий тариф. Нагадаємо, колись у нас таке вже практикували.

- Це допоможе зменшити розмір платежів під час опалювального сезону, адже люди будуть сплачувати частину із цих коштів у міжопалювальний період, - наголошує пан Надал. - Також це дасть можливість підприємству влітку отримувати обігові кошти. Вони підуть на ремонти і підготовку до наступного опалювального сезону.

Довідка. При виникненні запитань або ж для виклику фахівця для здійснення опломбування, тернополянам порадили телефонувати за номером 25-14-41.

Фото з трансляції на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео