Олена Чепіль

Військовий облік для жінок – це не призов на військову службу: що тернополянкам варто знати про наказ № 313

zhinki-v-armiyi

17 грудня набув чинності наказ №313 про перелік спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов'язаних. 

Вчора, 23 грудня, відбувся брифінг щодо роз’яснення положень наказу МОУ №313, на якому підкреслили те, що взяття на військовий облік жінок-військовозобов’язаних – це не призов на військову службу. Також було зазначено, що громадян не призивають до військової служби без їх згоди. 

Призову на військову службу під час мобілізації можуть підлягати військовозобов’язані жінки які:

є громадянами України;

мають вік від 20 до 50 років, в першу чергу, які виявили бажання проходити військову службу;

перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах;

визнані військово-лікарськими комісіями придатними для проходження військової служби за станом здоров’я;

проходили військову службу та отримали відповідні військово-облікові спеціальності;

не проходили військової служби, але відповідно до освіти або спеціальності отримали відповідні військово-облікові спеціальності;

не мають права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

1535198345_v-ryadah-vooruzhennyh-syl-ukrayny-sluzhat-25-tysyach-zhenshhyn-voennyh
1535198345_v-ryadah-vooruzhennyh-syl-ukrayny-sluzhat-25-tysyach-zhenshhyn-voennyh

Відповідно до ст. 12 Закону, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

- Цей процес триває постійно, він не припинявся, а функціонував весь час. Є перелік цивільних спеціальностей, при отриманні яких жінки встають на військовий облік. На даний час жодних інших вказівок, роз‘яснень до нас не надходило, – розповідає пресофіцерка тернопільського обласного військового комісаріату Олена Величанська.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео