Орест Сарматський

У Тернополі роздивляються новорічні ретро-іграшки (фоторепортаж)

Заставка03 (Copy)

Понад півтори сотні оригінальних ялинових іграшок, яким щонайменше 50 років, можна побачити у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Про це кореспонденту «Терен» розповіла старша наукова співробітниця музейної установи Ірина Лисак.

- Виставку «Сяйво ялинкових прикрас» створили на основі фондової колекції музею. Тут є понад 150 експонатів – новорічних скляних прикрас, виготовлених на початку 70-80-х років минулого століття на Теребовлянській фабриці ялинкових прикрас.

02 (Copy)
02 (Copy)

01 (Copy)
01 (Copy)

03 (Copy)
03 (Copy)

Вона тоді входила у трійку найпотужніших подібних підприємств Радянського Союзу.

В експозиції - скляні кульки пофарбовані у різні кольори, подекуди оздоблені орнаментами, бурульки, дзвіночки, грибочки, шишки, верхівки, «прожектори», - каже Ірина Лисак.

За словами музейниці, в експозиції можна побачити і серію скляних, видовжених із вм’ятиною в центрі куль, з яких розходяться різнокольорові промені.

05 (Copy)
05 (Copy)

Такі прикраси були дуже популярними понад півстоліття тому в домівках українців. Також привертають увагу своєю самобутністю та оригінальністю новорічні ялинкові прикраси-комплекти: «Зимонька», «Ромашка», «Сніжинки», казкові персонажі, скляна корона Снігурки та намисто, у вигляді тонесеньких трубочок та кольорових кульок, нанизаних на дротяний каркас чи нитки.

04 (Copy)
04 (Copy)

11 (Copy)
11 (Copy)

- Ми також виставили й новорічні іграшки початку 2000-х років, аби показати, як змінювалися естетичні смаки покупців, зрештою, як удосконалювалася технологія виробництва таких ялинкових прикрас.

Бачимо на них абстрактної рослинні композиції із різними відтінками, зображенням на зимову тематику, золотистими сніжинками, листками, квітами, виконаних як ручним розписом так із допомогою нових, на той час, методів виготовлення іграшок. Але у кожній із них відчувається зв'язок з народним мистецтвом, українською культурою та європейською якістю, - зазначає Ірина Лисак.

06 (Copy)
06 (Copy)

07 (Copy)
07 (Copy)

08 (Copy)
08 (Copy)

09 (Copy)
09 (Copy)

Доповнюють виставку фото з цеху, де працівниці фабрики зосереджено обслуговують технологічну лінію з виготовлення гірлянд з лавсанової плівки, а також зображено процес фарбування скляних ялинкових прикрас та упакування їх в картонні коробки.

Нині Теребовлянська фабрика ялинкових прикрас вже не діє, але, місцеві майстрині-склодуви та рисувальниці передали своє вміння дітя-внукам.

06 (Copy)
06 (Copy)

10 (Copy)
10 (Copy)

12 (Copy)
12 (Copy)

Деякі з них працюють на місцевому підприємстві, яке виготовляє і постачає скляні новорічні іграшки не тільки у різні куточки України, але й за кордон. Тільки в минулому році експортували у США, Німеччину, Бельгію та Італію понад 118 тисяч штук ялинкових іграшок а цього року уже 140 тисяч таких прикрас. Але це вже – інша новорічна історія…

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео