Віра Олександрович

«Доступні ліки»: найбільше рецептів на Тернопільщині отримали сердечники і хворі на цукровий діабет

Ліки

Понад 390 тисяч рецептів за програмою «Доступні ліки» погасили на Тернопільщині у 2021 році. Найбільше їх потребували пацієнти із серцево-судинними захворюваннями і цукровим діабетом II типу.

Про це 30 грудня повідомили у Пресслужбі МОЗ України.

- Аж 392 тисячі рецептів на 425 лікарських засобів за програмою реімбурсації «Доступні ліки» погасили цьогоріч (станом на 28.12.2021 р. – прим.) на Тернопільщині, - уточнюють медики. - Найбільше рецептів було для лікування серцево-судинних захворювань – 258,2 тис. (або 66% від загальної кількості) і цукрового діабету II типу – 65,7 тис. (або 17%).

Наразі українці, нагадали у МОЗі, можуть безкоштовно або із доплатою отримати лікарські засоби для лікування 8-ми груп захворювань. Причому серед них для лікування: - серцево-судинних хвороб – 198; - діабету ІІ типу – 51; - профілактики інсультів та інфарктів – 27; - бронхіальної астми – 16; - розладів психіки та поведінки – 30; - епілепсії – 27; - нецукрового діабету – 5.

Нагадаємо, «Доступні ліки» можна отримати лише за електронним рецептом. Проте відсутність мобільного телефону чи невміння користуватись ним - не перепона. Адже пацієнт без мобільника також може отримати е-рецепт. Як це зробити, можна докладно дізнатися ТУТ.

- Оскільки попереду – так звані довгі вихідні, людям, які приймають «Доступні ліки», варто перевірити, чи достатньо у них кількості препарату на вказаний період, - наголошують у МОЗі. - Можна домовитися про те, що лікар випише новий е-рецепт дистанційно. Врешті ви отримаєте СМС із номером рецепта і кодом підтвердження. Це дозволить, як і зазвичай, отримати ліки в найближчій аптеці.

Довідка. Новий рецепт і ті ж ліки лікар може виписати: - не раніше ніж за 7 днів, якщо в попередньому е-рецепті був встановлений курс лікування від 21 дня; - за 3 дні, якщо такий строк є меншим за 21 день.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео