Оксана Бучко

Тернопільщина на «Євромапі України-2021» зайняла першу позицію у секторі «Ширше партнерство»

270232013_4619756091443448_8657908186529907048_n

Євромапу України 2021 року «Рейтинг європейської інтеграції областей» здійснили Центр «Нова Європа» та Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції. Аналізували області за 49-ма індикаторами у 9-ти сферах. Тернопільська область зайняла першу позицію у секторі «Ширше партнерство» та загальне 6-те місце у рейтингу секторальних лідерів.

Тож для аналізу обрали наступні дев’ять сфер:

1. Економічна інтеграція.

2. Інфраструктура.

3. Локальна демократія та підзвітність.

4. Освітня, наукова, культурна інтеграція.

5. Охорона здоров’я.

6. Енергетична та екологічна політика.

7. Ґендерна рівність.

8. Комунікація євроінтеграції.

9. Ширше партнерство.

- Вибір таких секторів був обумовлений тим, що європейська інтеграція - це не лише про торгівлю та інвестиції, але й відкритість влади, ґендерну рівність, освітні можливості, належну комунікацію процесу євроінтеграції тощо, - йдеться у «Євромапі». - Тому крім традиційних індикаторів євроінтеграції дослідження включає ті речі, які на думку українців в регіонах є ознаками успішної євроінтеграції (за даними соціологічного опитування, проведеного на замовлення Центру «Нова Європа» у листопаді 2020 року). А це - поліпшена транспортна інфраструктура (насамперед, відремонтовані дороги), підзвітність місцевої влади, покращене обслуговування в закладах соціальної інфраструктури тощо.

Дослідження включає 49 індикаторів, які були поділені на три групи залежно від їхньої ваги, тобто важливості для оцінки наближеності тієї чи іншої області до стандартів та найкращих практик держав-членів ЄС. Індикатори, які мають найбільше значення, оцінювались у 10 балів, середнє - у 7  балів, найменше - у 5 балів.

У сфері «Ширше партнерство» Тернопільська область лідирує із балами – 8,82/10. Усього наш регіон набрав 157, 12 із 333 можливих.

Тернопільщина впевнено зайняла високі позиції у сферах:

кономічна інтеграція;

омунікація євроінтеграції;

світня, наукова та культурна інтеграція;

окальна демократія;

хорона здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео