Євгенія Цебрій

На Тернопільщині з початку нового року від ковіду померли 18 людей, серед них лише одна вакцинована (відео)

Depositphotos_118567304_s-2019

Попри зниження захворюваності на COVID-19 у останній час, на Тернопільщині залишається проблема – високий рівень смертності. Про це повідомив заступник генерального директора з досліджень біологічних факторів, лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев.

- Від початку Нового року у області вже померло 18 людей, середньоденна смертність - вище 4 випадків, - каже він. - Вона обумовлена тими самими проблемами, про які ми говорили: на жаль, помирають люди старших вікових категорій, невакциновані, із супутніми патологіями. Із 18 померлих лише одна людина була повністю вакцинована. Ризики смертності нещеплених в Україні, за оцінками МОЗ, в 9 разів перевищують такі ризики серед щеплених. 

Як прогнозували раніше, у найближчі два тижні серйозного погіршення ситуації із захворюваністю не очікують. 

- Але думаю, що по завершенню другої декади січня буде підйом захворюваності і очевидно, що він буде викликаний більш широким розповсюдженням «Омікрону», - зазначає Володимир Паничев. - Ситуація буде подібною як в багатьох європейських країнах, коли за короткий час підйом захворюваності був доволі високий. Але не все так погано. Із досвіду багатьох країн, де поширився «Омікрон», ми знаємо, що попри високий рівень захворюваності, тяжкість перебігу буде легшою. Це вселяє надію на те, що потреба в госпіталізації буде меншою, аніж за «Дельти». Відтак, це буде наслідком більш якісного надання медичної допомоги, оскільки медична мережа не буде перевантаженою.

Однак медик застерігає людей старшого віку, які, на жаль, дуже погано щеплені. 

- Попри те, що загалом «Омікрон» протікає легше, для цих людей він все таки становитиме доволі серйозну небезпеку, - говорить він. - Ця небезпека посилюється не тільки через відповідний вік і супутні патології , а ще й тому, що саме люди цих вікових категорій у нас, на жаль, щеплені недостатньо. 

За словами лікаря-епідеміолога, на Тернопільщині левова частка вакцинованих – це люди до 60 років, тобто активного віку, у яких є певна потреба в пересуванні та сертифікаті про вакцинацію.

- На жаль, логіка поведінки старших людей така: їм сертифікат не потрібен, отже вакцинуватися не потрібно, - каже медик. - Але потрібно змінювати акценти. Ми вакцинуємося не ради сертифікату, а заради запобігання ковіду і смертності у разі, якщо захворіємо. 

Як повідомляв раніше Володимир Паничев, важкість перебігу «Омікрону» для більшості людей - здорових та щеплених не викликає занепокоєння. На щастя, цей штам не вражає легені. Але він може бути проблемою для людей старшого віку і невакцинованих. Тобто тут знову на нас чатують ті загрози, що і при «Дельті».

Фото:Depositphotos

Вибір читачів за тиждень

Відео