Євгенія Цебрій

Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині: коли покарають винних

осн

Вже два роки минуло, відколи стався вибух в клубі у селі Угринів на Підгаєччині. Однак винуватці трагедії, де постраждали восьмеро школярів, досі не покарані. На якому етапі судовий розгляд справи і як зараз почуваються постраждалі юнаки, з’ясовував «Терен». 

Нагадаємо, 3 січня 2020 року в клубі в Угринові стався вибух, в результаті якого серйозні опіки отримали восьмеро дітей віком від 12 до 17 років. Хлопці в цей час проводили репетицію різдвяного вертепу.

Сільський клуб, де стався вибух, досі стоїть руїною. А потерпілі юнаки продовжують лікування та реабілітацію, адже процес відновлення шкіри після страшних опіків триває не один рік. У декого попереду ще не одна пластична операція. 

Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних
Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних

Судять майстриню бригади і монтажника

Слідство у цій справі тривало понад рік і лише у травні минулого року винесли підозри двом працівникам державного газового підприємства, а в червні минулого року справу передали до Підгаєцького районного суду. 

Як повідомляли тоді у відділі комунікації поліції Тернопільської області, виконавці мали під’єднати адміністративний будинок Угринівської сільської ради до газорозподільного механізму і запустити на його об’єкт газ. За попередньою інформацією, під час підключення до нового газопроводу, підозрювані порушили правила, не перевірили обладнання та тиск газу й не встановили відповідних заглушок. Згідно норм, вони мали підключити усе обладнання і перевірити спеціальним приладом, чи ніде нема витоку газу. Проте цього не зробили. Таке порушення призвело до того, що тиск газу зростав і почав виходити назовні, утворюючи вибухонебезпечну концентрацію. За деякий час газ вибухнув, зірвавши дах будівлі. Після цього розпочалася пожежа.

Обвинуваченим майстрині і монтажнику Підгаєцької дільниці «Тернопільгазу» кваліфікують ч. 2. ст. 272 Кримінального кодексу України - порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що спричинило тяжкі наслідки. За це передбачене покарання у вигляді обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років.

Як повідомила мама одного з потерпілих юнаків Марія Погребнюк, справа вже 7 місяців в суді, вже допитали потерпілих юнаків і зараз провадження на етапі допиту свідків. Тим часом обвинувачені продовжують ходити на роботу, для них обраний найм’якший запобіжний захід – особисте зобов’язання. 

Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних
Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних

Вже відбулося 14 судових засідань

Батьки постраждалих юнаків розчаровані слідством і судовим перебігом, адже засідання багато разів відкладали через неявку когось зі сторони обвинувачених. Також родичам довелося змінити адвоката. Загалом у цій справі вже відбулося 14 засідань, однак до вироку ще далеко. Окрім того, рідні постраждалих вважають, що відповідальність мала б понести і начальниця Підгаєцької дільниці «Тернопільгазу», а судять лише майстриню бригади та монтажника. 

На думку адвоката Володимира Твердохліба, який представляє потерпілих у суді, кваліфікація цього злочину неправильна, адже в шести юнаків понівечені обличчя і це важкі травми. А обвинувальний акт не відповідає обставинам справи.

- Обвинувачені мали б понести відповідальність за зловживання службовим становищем, халатність, недбалість, - вважає Володимир Твердохліб.   

Батьки хлопців також подали цивільний позов за моральну та матеріальну шкоду на суму понад 2 млн. грн на кожного потерпілого. Ці кошти їм потрібні на лікування та відновлювальні операції. 
- Пластичні операції дуже дорогі, їх вартість коливається від кількох десятків тисяч гривень до кількох сотень, - говорить Марія Погребнюк. – Приміром, одна процедура з пересадки волосся для мого сина коштує 5 тис. євро. Якби було рішення суду і ми отримали відшкодування, ми могли б щось планувати. А зараз ми в такій ситуації, що перед операцією змушені просити кошти. Тому ми б хотіли відстояти своє право в суді. Адже вже минуло два роки, а ми залишилися з тими самими проблемами. 

Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних
Pasted into Два роки після вибуху в клубі в Угринові на Тернопільщині коли покарають винних

За крадені благодійні кошти – умовний термін

До речі, одразу ж після трагедії багато небайдужих людей перерахували кошти на лікування юнаків. Проте не всі кошти благодійників дійшли до хворих хлопців. У матері одного з потерпілих, на картку якої надходили гроші на лікування школярів, видурили 360 тис. гривень. Як розповідала тоді жінка, їй зателефонував чоловік, який представився працівником банку. Далі все було як під гіпнозом. Правоохоронці встановили шахраїв і навіть перехопили частину коштів – 80 тис. грн, які зловмисники не встигли зняти. Як виявилося, телефонували з місць позбавлення волі Дніпропетровської області. Решту грошей так і не повернули. Мама, яка мала карточку, цю суму розділила між усіма. Згодом поліція встановили особу підозрюваного – це неодноразово судимий 37-річний чоловік, який відбував покарання за крадіжку у виправній колонії на Дніпропетровщині, а у 2020 році вже вийшов на волю.  Цю справу розглядали аж Солонянському районному суді Дніпропетровської області, звідки підозрюваний. Слухання проводили через відеозв’язок з Тернопільського міськрайонного суду, куди приїжджали потерпіла з адвокатом.  Однак резонансна на Тернопільщині справа закінчилася умовним покаранням для винуватця в крадіжці коштів на лікування дітей з важкими опіками.  Як йдеться у вироку суду, свою вину обвинувачений визнав. Суд не побачив обставин, які обтяжують його покарання. А пом’якшувальною обставиною є щире каяття та часткове відшкодування шкоди. Відтак чоловікові призначили покарання у виді трьох років позбавлення волі та звільнили з іспитовим строком на три роки. Також суд задовольнив цивільний позов потерпілої – стягнути з обвинуваченого на її користь 119 тис грн. матеріальної шкоди.  Фото: Відділ комунікації поліції в Тернопільській області, пресслужба управління ДСНС в Тернопільській області, Михайло Сиваківський

Вибір читачів за тиждень

Відео