Олеся Поліщук

Історик з Тернопільщини шукає світлини давнього вертепу для обласного архіву

FB_IMG_1641797894046

Тернополянин Ігор Крочак шукає давні світлини вертепу для Державного архіву Тернопільської області.

Про це чоловік розповів у своєму дописі в соцмережі.

Ігор Крочак проілюстрував свій допис світлиною 1989 року, на якій зображені учасники вертепу в селі Заводське, що на Чортківщині.

- Роль одного з пастухів граю я, Ігор Крочак, мій молодший брат Роман - козацький джура хлопчик з Вифлеємською зіркою, поводир кобзаря. Сценарій був чудовий, опрацьований Василем Гулеєм (він грав роль одного з воїнів царя Ірода, крайній у другому ряду з вусами) він, та регент церковного хору Іван Романович (теж у ролі воїна царя Ірода) були натхненниками того вертепу колядників, - розповів чоловік.

За його словами, цей вертеп приїхала подивитися його бабуся, колишня зв'язкова УПА Євстахія Семак.

- Загалом багато людей тоді побачили вертепне дійство колядників вперше, оскільки радянська влада забороняла публічні виступи. Василь Гулей працював тоді в Заводському будинку культури, мав закінчену освіту режисера масових заходів Рівненського інституту культури, тож постановка була фахова. Кошти від вертепу пішли на побудову храму української греко-католицької церкви  Зіслання святого Духа —  Бучацької єпархії Української греко-католицької церкви, який тепер височіє в смт. Заводському.

Ігор Крочак каже, що фотографій того періоду залишилось мало, тому вони мають історичну й краєзнавчу цінність.

- У мене прохання до земляків, якщо у когось є ще якісь із того періоду, поділиться ними в електронному вигляді (можна написати в приват, я дам електронну адресу), вони увійдуть у фонди державного архіву Тернопільської області.

Як повідомляв «Терен», у духовному центрі на Тернопільщині зібрали вертепи з різних країн світу та спорудили унікальну шопку.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео