Олена Чепіль

До відома тернополян: з кого формуватимуть підрозділи територіальної оборони

1

В Україні з січня почав діяти закон «Про основи національного спротиву», який врегулював комплектування сил територіальної оборони особовим складом. Хто з тернополян підлягає формуванню тероборони.

- Основу добровольчих формувань територіальних громад становитимуть громадяни України, які пройшли військову службу у Збройних Силах України, службу в інших військових формуваннях та правоохоронних органах. Утім, до добровольчих загонів братимуть не тільки тих, хто служив у війську. Про це йдеться у статті 9 Закону України «Про основи національного спротиву», – повідомляють на офіційній сторінці ГУР МОУ.

Громадян України, які не проходили службу у ЗС України, військових формуваннях та правоохоронних органах, серед інших прийматимуть до добровольчих формувань територіальних громад. Вони зараховуються до складу після складення Присяги добровольця територіальної оборони. Також аби вступити до лав тероборони без армійської служби необхідно пройти медичний, професійний, психологічних відбори та підписати контракт добровольця територіальної оборони.

Перевага такої служби в тому, що військові служитимуть поруч із домівкою та захищатимуть свою Батьківщину. Усі військовослужбовці гарантовано отримуватимуть грошове забезпечення відповідно до штатного розпису. За всіма зберігатиметься місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. В особливий період укомплектування частин здійснюватиметься військовослужбовцями за контрактом, за призовом особами офіцерського складу та територіальним резервом. Також їм надаватиметься безоплатна кваліфікована медична допомога у військово-медичних закладах охорони здоров’я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео