Євгенія Цебрій

До уваги тернополян: в Україні планують вакцинувати дітей віком від 5 років

ilyustratyvne-foto_large

Вакцинацію дітей від 5 років в Україні планують орієнтовно з квітня. Про це повідомив головний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише ВВС.

- Досвід інших країн, де вже проводять такі щеплення, показує, що це безпечно, - зазначив він. - Завдяки щепленням від ковіду попереджають передчасну смертність, особливо на фоні важких соматичних захворювань. Попереджають спалахи в організованих колективах. Рекомендацій європейської технічної групи експертів щодо щеплення дітей від 5 років ще не було. Тобто на рівні Європи таке питання не розглядали.

За словами Кузіна, в Україні вже вакцинували близько 140 тисяч дітей віком від 12 до 18 років. Щеплення дітей роблять лише за бажанням батьків.

- Частота несприятливих випадків після імунізації дітей не більша, ніж серед дорослих. Тобто нічого незвичного не зареєстровано, - зазначив головний санітарний лікар України. - Якщо дитина має супутні заварювання - онко, астма, серцево-судинні, то я б радив провести щеплення. Бо перебіг ковіду у такої дитини може бути важким. Якщо дитина здорова, то рішення буде залежати від того, наскільки часто ця дитина відвідує організовані колективи. Я б радив вакцинуватися. Це необхідно для персонального захисту.

До слова, згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань проводяться у поліклініці безкоштовно, наголошує Міністерство охорони здоров’я України. Якщо вакцина проти інфекції, від якої ви хочете захистити дитину, зареєстрована в Україні і є в продажі, її можна купити і зробити щеплення дитині у поліклініці чи приватній клініці. До таких, наприклад, належить вакцина проти грипу.

1_DTKmGeetQ1j3hgv-Bfoavg-2
1_DTKmGeetQ1j3hgv-Bfoavg-2

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео