Орест Сарматський

Кому можна подарувати земельну ділянку сільськогосподарського призначення (Агроновини)

1401 (Copy)

Сфера земельного законодавства України зазнала істотних змін у зв’язку з набранням чинності у липні цього року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який відкрив ринок землі та дозволив громадянам вільно розпоряджатися своїми земельними ділянками, зокрема дарувати та приймати вдар землі сільськогосподарського призначення. 

Норми згаданого закону мають свої особливості та встановлюють деякі обмеження щодо порядку відчуження земельних ділянок с/г призначення за договором дарування.

Згідно з нормами цивільного законодавства за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Договір, що встановлює обов’язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування.

При чому за договором дарування можуть бути передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення лише на користь:

– іншого з подружжя;

– родичів (дітей, батьків, рідних (повнорідних і неповнорідних) братів і сестер, двоюрідних братів і сестер, діда, баби, онуків, правнуків, рідних дядька та тітки, племінниці та племінника, пасинка, падчериці, вітчима, мачухи).

Такі вимоги не поширюються:

– на земельні ділянки несільськогосподарських угідь (крім земельних ділянок під польовими дорогами, запроєктованими для доступу до земельних ділянок);

– на земельні ділянки для садівництва.

Джерело: agronews.ua

     

Площі насаджень під плодовими культурами зменшились на 63%

1402 (Copy)
1402 (Copy)

За час Незалежності України посівні площі під ягодами, баштанними та іншими плодовими зменшилися на 63%.

Так у 1990-1991 рр. закладали 863,7 тис. га, то на сезон 2020 цей показник сягнув у 323, 0 тис. га.

- Виробництво яблук зросло за останні 15 років до 1 115 тис. т, порівняно з 1 046 тис. т у 1990 р. Серед зерняткових дерев зменшилось виробництво груш, яких у 1995 р вирощували 247 тис. т, а у 2020 — 152 тис. т. Також за цей час спостерігається тенденція до збільшення виробництва серед кісточкових дерев, наприклад, збільшилося вирощування  вишень (з 154 тис. т до 175 тис. т), слив (з 153 тис. т до 173 тис. т), черешень (з 47 тис. т до 64 тис. т), проте зменшилось  —  абрикосів (з 97 тис. т до 70 тис. т). Серед ягідних культур також спостерігається позитивна тенденція збільшення виробництв», — йдеться у матеріалі.

Також там додається, що наразі імпорт плодових перевищує експорт у кілька разів. Однак експорт українських плодів та ягід зростає останніми роками внаслідок збільшення попиту на зовнішньому ринку. Експорт плодів та ягід за останні10 років зріс з 977 тис. т до 988 тис. т у натуральному розмірі, а у грошовому — з 733 млн дол. США до 796 млн дол. США.

Джерело: agronews.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео