Оксана Бучко

Чому не варто планувати Марафон у перший рік занять з бігу, пояснює уродженка Тернополя Наталія Стребкова

VJ8IQi4bLKJR3pUOqxhoBg

Тернополяни, які полюбляють біг, уже переглядають календар бігових подій 2022 року. Проте досвідчені бігуни радять не поспішати із виконанням цілей та звертати увагу на правильний підбір навантажень.

Так, чемпіонка України бігунка родом з Тернополя Наталія Стребкова радить не планувати пробігти Марафон у перший рік тренувань, а починати із частих дистанцій на 5-10 км:

1. Насамперед підготовку до Марафону слід розпочати заздалегідь. Якщо у вас за плечима вже є кілька десяток і напівмарафонів - приблизно пів року достатньо, щоб якісно попрацювати. Якщо тільки починаєте бігати, не радила б відразу стартувати марафон в перший рік тренувань. Коротші забіги для новачка підійдуть набагато краще - це 5-10км. А вже через рік регулярних занять пробігти напівмарафон, і якщо ваш тренер дає добро, спробувати марафон.

2. Збільшувати поступово свій біговий об’єм і не забувати про загальну фізичну підготовку.

  • Правильно харчуватись: споживати необхідну кількість вуглеводів, вітамінів та мінералів і звертати увагу на гідрацію.
  • Відновлення від тренувань - прямопропорційно збільшенню бігових об’ємів: масаж, сауна, сон, розтяжка, спортивне харчування.
  • Марафон - це 42.195метрів! До нього потрібно бути готовим, щоб не зашкодити здоров’ю.
  • Основні тренування - це напрацювання свого цільового марафонського темпу на відрізках та довгий біг.
  • Спортивне харчування. Якщо плануємо використовувати його під час марафону, випробовуємо в тренуваннях, щоб не було сюрпризів.
  • І отримуємо задоволення від процесу, щоб не забути, для чого ви придумали пробігти цей Марафон!

Тим, хто все таки планує Марафон у 2022 році і є готовим до такого навантаження, поради давав  досвідчений бігун Юрій Цікало.

Загалом, як пише the-village.com.ua, доведено, що регулярні пробіжки позитивно впливають на нервову систему та роботу мозку. Деякі дослідження продемонстрували, що працівники, які займаються бігом, більш працездатні та продуктивні в дні пробіжок у порівнянні зі своїми колегами, які не бігають.

Також завдяки регулярним біговим тренуванням підвищується опірність імунної системи. З іншого боку, треба мати на увазі, що після дуже інтенсивних тренувань, а тим паче змагань, коли запаси глікогену практично повністю виснажуються, ми стаємо більш вразливими до вірусів і бактерій на певний час – на кілька годин чи днів після особливо виснажливих пробіжок і на кілька тижнів після марафону чи «Айронмену». Крім того, це пов’язано з виснаженням запасів глікогену в м’язах та печінці, адже робота імунної системи досить сильно залежить від наявності енергетичних ресурсів. Аеробні навантаження можуть розвивати здатність організму зберігати ці енергетичні запаси. Це можна порівняти із зарядом акумулятора. Можна не розряджати його до кінця й постійно трохи підзаряджати. А можна розрядити до нуля, а потім зарядити повністю. Щось схоже відбувається з нашим організмом під час бігу: під час тривалих тренувань ми виснажуємо запаси глікогену, а потім можемо трохи більше накопичити їх (за умови правильного харчування).

Щодо планування бігових тренувань, варто зважати на поставлені цілі та обов’язково потрібно враховувати наявність інших фізичних активностей, рівень завантаженості та стресу загалом, наявність чи відсутність зайвої ваги, хронічних захворювань. Комусь стан здоров’я  і рівень тренованості дозволяє відразу спокійно бігати по 20-30 хвилин, а то й годину і більше. А комусь треба бігати 2 роки, аби цього досягти. Тому не слід поспішати, краще повільний поступовий прогрес, аніж травми та проблеми зі здоров’ям. Наприклад, можна почати з 1-кілометрових пробіжок двічі на тиждень і тільки через 7 років пробігти перший марафон.

До слова, розпочати тренування можна із 5-кілометрових пробіжок на Runday у Тернополі. Такий наступний святковий забіг готують до Дня Валентина. А про те, чи має RundayTernopil романтичні історії читайте на «Терені» згодом.

1
1

Довідково:

Наталія Стребкова - спортсменка, що спеціалізується на бігу з перешкодами на 3000 метрів.

Заслуги Наталії та її результати:

Срібний призер молодіжного чемпіонату Європи

Фіналіст чемпіонату Європи

Фіналіст чемпіонату Європи 2021 в приміщенні

Багаторазовий чемпіон України

Рекордсмен України серед молоді

Учасник п'яти чемпіонатів Європи з крос-кантрі

Учасник Олімпійських ігор в Токіо 2021

Особисті рекорди:

1500 м - 4.18.11 (2013)

3000 м - 8:54.73 2021)

5000 м - 16.01.29 (2015)

10000 м - 34.04.91 (2018)

3000 м/п 9:32.05-2021).

Фото the-village.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео