Анастасія Кисіль

Чим багата Тернопільщина: історія замку в селі Сидорів (фото)

IMG_5624

Сидорівський замок - оборонна споруда середини XVII століття, пам'ятка архітектури місцевого значення. Розташований в селі Сидорів, приблизно в 7 кілометрах південніше смт Гусятин Тернопільської області. Краянам варто пишатися тим, що маємо.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей розповів про історію цього загадкового місця.

- Серед фортифікацій Поділля, розташованих вздовж річки Збруч, досить помітним є замок у селі Сидорів, головним чином завдяки своїм розмірам та вигляду, через що отримав назву «замок-корабель», - йдеться в повідомленні.

IMG_5619
IMG_5619

IMG_5623
IMG_5623

Село Сидорів згадується у середньовічних актах у 1398 р., коли король Польщі Владислав Ягайло надав дозвіл на його заснування. Згодом Сидорів набув статусу містечка і отримав німецьке право. Існуючий замок збудував у першій половині XVII ст. польний гетьман і чернігівський воєвода Марцін Калиновський.

IMG_5621
IMG_5621

Замок розташований на високому мисі, оточеному з трьох боків потічком Суходіл, недалеко від впадіння його у річку Збруч. Виступ скелі повернутий гострим кінцем на північний захід, де і знаходилася найвища вежа, яка служила останньою лінією оборони замку. Саме ця вежа зараз є найбільш упізнаваною частиною замку. Дивлячись на неї з північного заходу, можна побачити схожість твердині з кораблем. Напільна сторона замку, відповідно, з південного сходу. Стіни повторюють обриси скелі. Замок простягався на 178 м у довжину і на 30 м у ширину. Головний в’їзд знаходився у середній вежі західної стіни, вздовж східної містилися житлові приміщення.

IMG_5620
IMG_5620

Замок зазнав серйозних спустошень під час війни Османської імперії з Річчю Посполитою. 1672 року був на короткий час захоплений турками, 1675 року – знову захоплений і зруйнований османами.

- Відновлювати замок почали аж на початку XVIII століття. У цьому його доля схожа із замками Тернополя і Скали. Реставрацію твердині завершено 1718 року, організував її Марцін Калиновський, родич засновника замку. Однак наприкінці того ж століття нащадки роду Калиновських закинули замок. Поступово він руйнувався. Останню спробу реставрації на початку ХХ століття провів новий власник, представник єврейської родини Розенстоків, - йдеться у повідомленні.

IMG_5625
IMG_5625

Сьогодні замок лежить у руїнах. Південно-східні стіни і вежі майже повністю зникли, натомість північно-західна сторона замку збереглася краще.

IMG_5622
IMG_5622

Зараз на території твердині проводяться фестивалі та інші культурні заходи, але мури досі чекають реставрації.

Історією замку поділився старший науковий співробітник відділу стародавньої історії музею Андрій Лесіцький.

Фото допису

Вибір читачів за тиждень

Відео