Божена Волинець

Понад 30 водіїв цього року втекли з місця ДТП на Тернопільщині

o_1eb8psd7s4ee1qcf1r8rf3v12031k (Copy)

Часто механічні пошкодження транспортних засобів внаслідок дорожньо-транспортної пригоди є незначними, тому оформивши її за допомогою європротоколу, жоден з учасників ДТП не матиме значних негативних наслідків. Натомість особа, яка вчинила автотрощу та вирішила залишити місце ДТП, матиме декілька адміністративних протоколів та розгляд справи в суді.

Про це розповідають у патрульній поліції Тернопільської області.

Лише від початку 2022 року поліцейські зареєстрували 35 автопригод, в яких винуватець покинув місце скоєння. Інспектори відділу розшуку та опрацювання матеріалів ДТП вже розшукали 29 транспортних засобів та склали на водіїв протоколи за ст. 122-4 (залишення місця ДТП) та за ст. 124 (порушення правил дорожнього руху, що спричинило ДТП) КУпАП.

- За залишення місця скоєння автопригоди водії отримають штраф у розмірі 3400 грн, також суд може позбавити їх права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або присудити таким водіям адміністративний арешт на строк від десяти до п'ятнадцяти діб, - зазначають у дописі.

Патрульна поліція нагадує, згідно з пунктом 2.10 ПДР України, у разі причетності до дорожньо-транспортної пригоди водій зобов'язаний:

  • негайно зупинити транспортний засіб і залишатися на місці пригоди;
  • увімкнути аварійну сигналізацію і встановити знак аварійної зупинки;
  • не переміщати транспортний засіб і предмети, що мають причетність до пригоди;
  • вжити можливих заходів для надання домедичної допомоги потерпілим, викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а в разі відсутності можливості вжити зазначених заходів звернутися по допомогу до присутніх і відправити потерпілих до закладу охорони здоров’я;
  • у разі неможливості виконати дії, перелічені в попередньому пункті, відвезти потерпілого до найближчого лікувального закладу своїм транспортним засобом, попередньо зафіксувавши розташування слідів пригоди, а також положення транспортного засобу після його зупинки; у лікувальному закладі повідомити своє прізвище та номерний знак транспортного засобу (з пред'явленням посвідчення водія або іншого документа, який посвідчує особу, реєстраційного документа на транспортний засіб) і повернутися на місце пригоди;
  • повідомити про дорожньо-транспортну пригоду орган чи уповноважений підрозділ Національної поліції, записати прізвища та адреси очевидців, чекати прибуття поліцейських;
  • вжити всіх можливих заходів для збереження слідів пригоди, огородження їх та організувати об'їзд місця пригоди;
  • до проведення медичного огляду не вживати без призначення медичного працівника алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі (крім тих, які входять до офіційно затвердженого складу аптечки).

Поліцейські закликають кермувати відповідально та не порушувати ПДР України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео