Анастасія Кисіль

Тернопіль пам’ятає про 30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України (відео)

IMG_6209

З нагоди 30-річчя від Дня затвердження Державного Прапора України Тернопільський обласний краєзнавчий музей нагадав краянам про історію нашого «символу відродження України, незламності духу нашої нації, свободи, соборності та самостійності».

- Маємо змогу вшанувати синьо-жовтий символ слави багатьох поколінь українців, що пройшов довгий і тернистий шлях крізь віки та досі майорить у кожному місті і селі нашої країни: над спорудами державних установ, консульств та посольств, на п’єдесталах слави, на підкорених вершинах гір, - йдеться в дописі Тернопільського обласного краєзнавчого музею. - Його бережемо і поважаємо як найвищу національну святиню! У ньому втілені віковічні прагнення до миру, волі, самовизначення і процвітання Батьківщини.

IMG_6208
IMG_6208

IMG_6210
IMG_6210

IMG_6209
IMG_6209

Краєзнавчий музей також нагадав про історію українського прапора.

Наприкінці 1980-х років активізувався національно-демократичний рух проти діючої влади і вже на перших мітингах та виступах з’явилася символіка із синьо-жовтими барвами.

У 1990 році синьо-жовті прапори повернулися на будівлі місцевих влад. У Тернополі національний прапор був освячений і піднятий над будинком Тернопільської міської ради народних депутатів 29 квітня 1990 року.

А от до столиці офіційно прапор повернули пізніше – 24 липня 1990 року.

- Освячення прапора у Тернополі відбулося на Театральному майдані, декілька тисяч місцевих жителів стали свідками цієї історичної події. Приміщення театру прикрасили синьо-жовтим полотнищем із написом «Боже великий, єдиний нам Україну храни!» Після цього, велелюдна хода рушила до міської ради для урочистого підняття прапора, люди несли сотні синьо-жовтих стягів і хоругв. Такого патріотичного піднесення давно не відчували наші тернополяни!, - йдеться у дописі.

IMG_6210
IMG_6210

Здобута Україною незалежність та формування її дипломатичних відносин змушували якнайшвидше ухвалити рішення про національні атрибути держави.

У результаті гострих дискусій постановою від 28 січня 1992 року Верховна Рада офіційно затвердила державним прапором України «національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».

Остаточно Державний прапор України затверджено статтею 20 Конституції України у 1996 році. А у серпні 2004 року Указом президента «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні свято — День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23 серпня.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей володіє унікальною колекцією національних прапорів. Серед них: синьо-жовті стяги, передані учасниками, національно-визвольних рухів кінця 80-х, початку 90-х рр. ХХ ст., Помаранчевої революції, Революції Гідності та російсько-української війни.

- Привертає увагу полотнище прапора, що є сегментом найдовшого прапора-рекордсмена України (завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м.), зареєстрованого в Книзі рекордів України, - йдеться у повідомленні.

Допис краєзнавчого музею підписали ім'ям старшого наукового співробітника відділу науково-просвітницької роботи Ірини Лисак.

Фото з відкритих джерел

Відео з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео