Орест Сарматський

Колишній безробітний з Тернопільщини заснував успішний кооператив

Заставка007

Житель Тернопільщини Ігор Буцик створив сільськогосподарський кооператив «Бджолиний рай», який нині – один із найпотужніших в області.

Про це нашого кореспондента повідомила начальниця відділу інформаційної роботи обласного центру зайнятості Олена Рак.

- Ігор Буцик, який тривалий час був без роботи, нині з родиною перебуває на якісно іншому рівні життя. А допомогло цьому створення сільськогосподарського кооперативу. Зараз сюди входять майже 30 пасічників. На початках пан Ігор скористатися однією з послуг служби зайнятості – профнавчанням. Пройшов перепідготовку в одному із аграрних училищі, став дипломованим бджолярем, згодом і створив кооператив, - розповіла пані Олена.

За її словами, у кооператив увійшли ті, хто прагнув займатися пасічницькою справою, яка б дала дохід, а отже можливість поліпшити родинне благополуччя.

02 (Copy)
02 (Copy)

- Спеціалізуємося не лише на викачуванні меду, а й на виготовленні солодкої продукції. Вже тепер продаємо різні сорти меду, бджолину пергу, прополіс, пилок у меді, забрус, крем-меди, створюємо смакові композиції із двох видів меду в одній банці. З-поміж іншого пропонуємо покупцям «Медовий айсберг» — стільниковий мед, залитий медом, мікс — горішки й сухофрукти в меді, а також наливки, медовий квас, - каже пасічник Ігор Буцик.

Бджоляр додає, що невдовзі у кооперативі планують створити центр меду, де працюватимуть наймані працівники. 

03 (Copy)
03 (Copy)

Йдеться про цех з надання послуг з відбирання, фасування і переробки меду, працюватиме і своя лабораторія з контролю якості меду і бджолопродуктів.

Пасічник розповідає, що до Другої світової війни його прадід у рідному селі Яблунівці тримав чи не пів сотні бджолосімей. За радянських часів і створення колгоспу майже всю пасіку забрали. Нині на пам’ять від прадіда залишилися лише стара дубова медогонка, матриця для виготовлення вощини й дев’ять вуликів. Тож пан Ігор має намір створити невеликий музей пасічництва.

04 (Copy)
04 (Copy)

Довідково: у минулому році 11 тисяч жителів Тернопільщини знайшли роботу за сприяння служби зайнятості.

Всього ж торік рівень благополуччя своїх родин підвищили майже пів мільйона українців, які знайшли нове місце праці.

Фото: Ігор Буцик

Вибір читачів за тиждень

Відео