Ростислав Фук

У Тернополі зафіксували температурний рекорд

Попереднє рекордне значення зафіксували ще в 1960 році

Температурний рекорд зафіксували в Тернополі 20 грудня. Про це повідомили у пресслужбі обласного центру з гідрометеорології.

День 20 грудня виявився найтеплішим, адже максимальна температура становила 10,3 градуса тепла. Попереднє рекордне значення 1960 року перевищено на 0,7 градуса.

Загалом упродовж другої декади грудня на Тернопільщині переважала дуже тепла погода, із температурами за нормою характерними для середини листопада. У найтепліші дні середня добова температура на 2-8° перевищувала норму. Поступово до кінця декади по всій території області сніговий покрив повністю зійшов, ґрунт відтанув.

Середня декадна температура повітря по всій території області становила 1,5-2,3 тепла, що на 3,2-3,8° вище кліматичної норми (за період 1991-2020 років.)

Протягом 9 днів максимальні температури повітря були вищими 0°. Найтеплішими були дні 19 та 20 грудня – максимальна температура повітря підвищувалася до плюс 8,8-11,6°.

Мінімальна температура повітря на початку декади знижувалась до 4-5° морозу.

Опади різного фазового стану спостерігались впродовж 6-9 днів. Їх сумарна кількість по області склала 10-17 мм, що є в межах декадної норми.

Протягом декади загрозливих явищ для перезимівлі озимих та плодових культур не спостерігалося. Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння (3 см) озимих культур по всій території області була у межах від плюс 0 °С до мінус 3 °С, що значно вище критичної температури вимерзання. Підвищений температурний режим може спричинити пробудження озимих культур, що негативно позначиться на їх зимостійкості, – йдеться в повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео