Орест Сарматський

Агро-новини 16 квітня

квіт16

Найдешевше вершкове масло — в Польщі, найдорожче — в США

Найдорожче вершкове масло продається в США, а найдешевше — в Польщі.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав глава Асоціації постачальників роздрібних мереж Олексій Дорошенко.

«Цього тижня порівняли вартість вершкового масла в різних країнах світу в торгових мережах. Для порівняння була обрана упаковка вершкового масла 200 гр жирністю 82%, оскільки в багатьох країнах Європи не має масла жирністю 72,6%. Так найбільш дороге масло у США. За 227 гр ціна становить 135 грн. В Румунії вартість продукту 66 грн за 200 гр., а в Естонії — 46 грн. В Литві можна купити 200 гр за 43 грн, в Україні — за 38 грн, а в Польщі — за 34 грн», — розповів Олексій Дорошенко.

1601
1601

Це, відзначив він, в черговий раз підтверждує, що вартість харчів в Україні не найнижча в Європі.

«Позитивним є те, що минулого тижня вартість масла в Україні почала знижуватись. Поки що знижку до 25% отримали від виробників лише оптовики. Цю знижку ми з вами ще не побачили на полицях, але вже у квітні зможе значно здешевіти вершкове масло», —  додав глава Асоціації постачальників роздрібних мереж.

Аграрії скаржаться на проблеми із закупівлею азотних добрив

Корпорація «Агропродсервіс» відчуває проблеми із придбанням азотних добрив.

Про це розповів директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран, повідомляється на сайті компанії.

«Усі складні добрива ми закупили ще восени, а азотні добрива — в минулому році і на початку цього року. Але із закупівлею рідкого азоту є певні проблеми. Наші склади не дозволяють закупити повний обсяг азотних добрив, тобто карбамідно-аміачної суміші, бо не маємо де їх зберігати. Ми думали, що їх докупимо, були певні домовленості із постачальниками. Але у зв’язку із зупинкою азотних комбінатів не змогли їх придбати. І тому зараз робимо все можливе, щоб докупити азот, якого ще бракує, хоча він уже коштує набагато дорожче. Шукаємо різні варіанти — замінюємо азотні добрива іншими — і знайдемо вихід із непростої ситуації», — говорить він.

1602
1602

Також Андрій Баран додав, що через нестачу азотних добрив в обсязі 35-40% і невнесення їх в ґрунт українські аграрії можуть недотримати значних врожаїв.

«А це для України загрожує в цьому році зменшенням експорту зернових — на 15 млн т», — вважає він.

Експерт: Аграрії стали витрачати у 6 разів менше палива

В Україні за останні роки використання паливно-енергетичних ресурсів у сільському господарстві значно скоротилося.

Про це розповів завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, повідомляється на сайті інституту.

При цьому, за його словами, серед основних споживачів паливно-енергетичних ресурсів аграрний сектор економіки посідає домінуюче місце. Сільське господарство споживає понад 26% дизпалива та 6% бензину, тоді як промисловість — 16% дизпалива та 6% бензину, а галузь транспорту та зв’язку — 21% дизпалива та 2,5% бензину.

1603
1603

За розрахунками науковців, порівняно з 1990 роком сільськогосподарські підприємства скоротили використання бензину моторного як в цілому, так і на сільськогосподарські роботи у 12 разів. Цьому сприяли два основні чинники. Першим є економіяз боку аграріїв задля зниження собівартості. Друга причина – розвиток в останні роки тенденції залучення до виконання транспортних робіт сторонніх організацій, а також поширення практики продажу врожаю на умовах франко-тік, франко-елеватор та навіть франко-поле. «У цьому випадку транспортні витрати оплачують самі покупці сільськогосподарської продукції», — констатує експерт.

Вибір читачів за тиждень

Відео