Олена Чепіль

Ароматне мистецтво: художниця з Тернопільщини малює картини кавою (фото)

Також жінка розмальовує кавою й пряники та декорує паски і новорічні кульки

Архітектура, портрети, квіти, тварини - все це на своїх картинах зображує художниця з села Крогулець на Тернопільщині Ірина Гладун. Проте малює не аквареллю, а кавою. Таке неординарне захоплення у неї виникло випадково. Якось на стіл вилилася кава і утворилося зображення у вигляді пташки. Саме після цього жінка почала створювати кавові картини.  

Багато чого починається з кави, так і у мене все-все почалося з неї. Це було дуже сильне бажання спробувати. Перші роботи не мали жодного задуму, вони були намальовані від душі, і це були більш емоційні зображення з бризками, каплями, патьоками, - розповідає Ірина Гладун. 

Техніка кавового живопису подібна до акварельного. Проте тут обмежена палітра кольорів - лише всі відтінки кавового. Спробувати малювати такі картини може кожен охочий, адже це не складно, переконує Ірина Гладун.

Для того потрібно мати лише розчинну каву. До неї додати трішки води, і вийде фарба! Чим більше води в каві, тим світліший відтінок. Потім пензлик занурюємо в кавовий розчин і малюємо свої шедеври на папері. Щоб зрозуміти, який це релакс, потрібно спробувати. Словами важко передати відчуття, - каже мисткиня.

Малювати найбільше жінка любить картини на українську тематику, приміром, Петриківський розпис. Адже мета такого заняття — не дозволити традиційному українському мистецтву загубитися у сучасному світі. 

Кавовий живопис для художниці — це особливий спосіб виразити свою творчість та емоції. 

У каві мені подобається все: смак, колір, відчуття бадьорості. Чим більше малюю, тим більше вдосконалюю свої вміння і знаходжу нові техніки. Це більше, ніж просто хобі. Завдяки цьому я можу знайти гармонію з собою, розслабитися. А також це додатковий спосіб насолодитися чашкою улюбленого напою. 

Більшість робіт Ірина Гладун дарує друзям, тому вдома у неї їх зовсім небагато. Мистецтвом треба ділитися, переконана вона. 

Також жінка розмальовує кавою й пряники та декорує паски і новорічні кульки.

Фото Ірини Гладун 

Вибір читачів за тиждень

Відео