Тетяна Бакай

«Без перешкод»: на Тернопільщині зняли докфільм про життя людей з інвалідністю (фото)

Головний герой фільму – житель Тернопільщини Іван Космина, який  у молодому віці отримав травму хребта і пересувається на кріслі колісному

Фільм про життя людини, яка в молодому віці отримала інвалідність та втратила сенс життя, зняли на Тернопільщині. Режисеркою документальної стрічки “Без перешкод” є Алла Демко. Основна мета фільму – показати суспільству, що інвалідність – не є перешкодою для втілення своїх мрій, амбіцій та планів, розповів Терену головний герой фільму Іван Космина з Тернопільщини. Чоловік  у молодому віці отримав травму хребта і пересувається на кріслі колісному. 

У цьому фільмі йдеться про те, що підштовхнуло героя знайти в собі сили жити, прийняти свою інвалідність, навчитися жити з нею та змінити ставлення оточуючих до цього. Цим фільмом ми привертаємо увагу до проблем людей з інвалідністю. Одним з епізодів був підйом героя, який пересувається на кріслі колісному, на гору Стеришору поряд з Микуличином в Карпатах. Підйом  відбувався на 45-ти річному мотоциклі мого діда, моделі “Дніпро МТ-10”, який я три роки підлаштовував під себе, – каже Іван Космина. 

Головний герой фільму Іван Космина на горі Стеришора

Фільм “Без перешкод” показує, як довкола головного героя об’єднуються люди, щоб реалізувати його задуми. І навіть важка форма інвалідності не є перешкодою для мотоподорожей і реалізації його мрій. Фільм знятий на реальних подіях. 

Зйомки кіно відбувалися у селі Вільхівчик на Гусятинщині, дорогою до Карпат та на горі Стеришора. На створення цієї стрічки пішло пів року. 

Звісно, зйомки відбувалися не щодня, але з моменту, коли зняв перший кадр і аж до виходу допрем’єри пройшов час від вересня до березня, – розповідає головний герой фільму. 

Нещодавно допрем’єрний показ стрічки відбувся на Гусятинщині, звідки родом Іван Космина. А згодом фільм показуватимуть на платформах телеканалу “Суспільне” та в Youtube. 

Читайте також: «Приємно побачити себе на великому екрані»: враження тернополян, які знялися у масових сценах «Довбуша»

Фото з особистого архіву Івана Космини

Вибір читачів за тиждень

Відео