Оксана Бучко

Бездіяльність щодо безпритульних тварин наражає людей у Тернополі на небезпеку

269698644_10216586260568662_8553329553715440998_n

Близько чотири роки тому в житловому районі Тернополя поряд із дитячим садком з мисливської рушниці застрелили двох безпритульних собак. Ситуація сьогодні може повторитись, адже з того часу регуляція чисельності цих тварин в місті залишається такою ж малоефективною, звертає увагу волонтерка-активістка у UAnimals Людмила Чеховська. І зграя нестерилізованих безпритульних собак на околиці Тернополя – знову зростає.

- Чотири роки тому постраждали невинні тварини просто через те, що їхня зграя розрослась до великих масштабів, а підрядник, добре знаючи про ситуацію, палець об палець не вдарив для попередження лиха, - розповідає Людмила. - Від того часу законодавство у сфері захисту тварин стало ще суворішим, повноваження правоохоронних органів у розслідуванні кримінальних проваджень стали ширшими, а обов’язки місцевих рад щодо гуманної регуляції чисельності безпритульних тварин шляхом стерилізації - чітко прописаними у законі. Прикро, але зараз у мене відчуття дежавю. Дізналась про те, що на окраїні міста знову є доволі велика зграя нестерилізованих безпритульних собак. Вони хоч і хороші, але все ж їм дуже нераді через їхню велику кількість, яка продовжує зростати.

Підрядник, який цього року виграв тендер на утримання стерилізаційного центру і стерилізацію собак - ТОВ «Міжнародні інженерні системи». Люди розповіли волонтерці, що тривалий час викликають цю службу відлову і звертаються до представників відповідальних за стерилізацію собак. У відповідь їх годують обіцянками, що приїдуть і виловлять собак на стерилізацію, але по факту нічого не змінюється.

- Нагадаю, що у ситуації з нашими підопічними все починалось ідентично - з бездіяльності відповідальної структури, - продовжує Людмила. - Ми впродовж двох років регулярно видзвонювали службу відлову і писали відповідальним особам, просили відловити і забрати тварин на стерилізацію. Ми були готовими витратити який завгодно об’єм часу і грошей на те, щоб не допустити біди, але біда таки сталася. І окрім самого вбивці, кров наших підопічних тварин на руках у керівництва ТОВ «Зооцентр» - підрядника, відповідального за стерилізацію собак в місті того періоду. Шановні «Забери. Зігрій. Люби /Центр стерилізації», ваша бездіяльність може не лише спровокувати кримінальний злочин, але і коштувати невинним тваринам життя. Бездіяльність колишнього підрядника, з яким я зіткнулась особисто - привели до смерті абсолютно адекватних і прекрасних тварин. Поясніть громадськості, чому за стільки часу собаки з цієї зграї досі нестерилізовані і продовжують розмножуватись? Не виконуючи обов’язки, ви стаєте співучасниками порушення законодавства і потенційного вбивства беззахисних тварин.

Також волонтерка звертає увагу, що Всеукраїнський зоозахисний рух UAnimals і зоозахисна спільнота Тернополя слідкує за даною ситуацією і вимагає від ТОВ «Міжнародні інженерні системи» якісного і своєчасного виконання своїх обов’язків з вилову і стерилізації безпритульних собак заради безпеки не лише безневинних тварин, але також і людей.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео