Бучач протидіє незаконним посівам наркотичних рослин

987654

З 23.05.2021 року, по 23.09.2021 року, на території  обслуговування відділення поліції № 2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області, проводиться оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Мак-2021». Там правоохоронці оглядають господарства, з метою запобігання незаконного вирощування та збуту заборонених маку чи конопель.

Вирощування рослини не викликало занепокоєння, допоки не зросла кількість наркозалежних людей від неї. Це змусило законодавців спочатку заборонити посіви маку та конопель, а потім ввести більш жорсткі міри покарання.

Законодавством передбачено накладання штрафу розміром від 306 до 1700 гривень за незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин, що згідно зі статтею 106-2 Кодексу України.

Незаконний посів маку чи конопель карається згідно статті 310 Кримінального кодексу України штрафом від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  (тобто від 1700 до 8500 гривень), арештом строком до 6 місяців чи обмеження волі строком до 3 років. А якщо кількість вирощених рослин маку перевищує 500 рослин, чи конопель 50 рослин - неминуче позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

Зберігання висушених часток  конопель чи маку - також серйозний злочин.

Зберігання наркотичних засобів навіть без мети збуту тягне за собою обмеження чи позбавлення волі на строк до 3 років.

- Погодьтеся, що покарання суворе, і тому набагато вигідніше купити в закладах торгівлі законно вирощений у спеціалізованих господарствах мак, ніж мати проблеми із законом, - інформує Бучацьке відділення поліції ГУНП в Тернопільській області

Осадчук Єлизавета

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео