Віра Олександрович

Чесно і вчасно розповісти про свої доходи попросили депутатів на Тернопільщині

Порада

Депутатів Тернопільської обласної ради і керівників об’єктів спільної власності закликали відповідально поставитися до інформації, яку вони зобов’язані зазначати у щорічній декларації.

Зокрема, у Тернопільській обласній раді нагадали, що триває черговий етап подання звітів про отримані у 2019-му році доходи. Робити це щорічно мусять особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Часу залишилося не так уже й багато – лише до кінця квітня.

– Під час заповнення декларацій важливо враховувати зміни, пов’язані із застосуванням оновленого антикорупційного законодавства, – кажуть в облраді. – Національне агентство із питань запобігання та виявлення корупції (НАЗК) на своєму офіційному веб-сайті постійно доповнює та активізує інформацію, що може стати корисною для заповнення і подання декларації.

Звіт
Звіт

Зокрема, з 1 січня 2020 року ввели нову форму декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування. Відповідний наказ Національного агентства з питань запобігання та виявлення корупції від 12.12.2019 р. №168/19 «Про затвердження змін до рішення НАЗК від 10.06.2016 р. №3» опублікували у виданні Міністерства юстиції України «Офіційний вісник України».

– Зміни форми декларації та повідомлення про суттєві зміни в майновому стані передбачені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» від 02.10.2019 р. за №140-IX, – нагадують депутатам. – Тож просимо ознайомитися зі змінами у зазначених статтях Закону при декларуванні.

Так, на сайті НАЗК розмістили: - роз’яснення щодо заповнення декларацій у 2020 році; - інформаційну довідку щодо розширення кола суб’єктів декларування; - інформацію про внесення в декларацію унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі; - загальні рекомендації при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування; - відповіді на поширені запитання.

Доходи1
Доходи1

Суб’єктам декларування, перш за все, необхідно завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Перед початком роботи із Реєстром декларацій варто переконатися у наявності усієї необхідної інформації для заповнення декларації.

– Технічна допомога щодо роботи Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: +38 (044) 200-06-94 або e-mail: support@nazk.gov.ua, уточнюють в облраді.

До речі, графік роботи технічної допомоги: - понеділок-четвер: із 09.00 до 18.00, перерва - із 13.00 до 13.45; - п’ятниця: із 09.00 до 16.45, перерва - із 13.00 до 13.45.

Крім того, на офіційному веб-сайті НАЗК діє електронна форма для повідомлення про помилки під час роботи із декларацією у розділі «Технічна допомога».

Фото із відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео