Ростислав Фук

Як зміняться ціни на картоплю у 2024 році

Однією з причин зростання цін є сезонне здорожчання, що спостерігається щороку

картопля

Упродовж останніх тижнів на внутрішньому ринку України спостерігається різке зростання цін на картоплю, яка є одним із ключових продуктів харчування українців. Про це повідомляє The Page, пише agronews.ua.

Гуртові та роздрібні ціни стрімко рушили вгору і зросли чи не вдвічі. Ба більше, вони продовжують зростати й далі. Подальше підвищення цін може суттєво вплинути на бюджет споживачів.

Виробництво картоплі в Україні стабільне протягом кількох останніх років і коливається в межах 18-20 млн тонн.

Аналітик Клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин нагадала, що за даними Мінагрополітики, у 2023 році було вирощено 21,2 млн тонн картоплі – на 1% більше, аніж торік.

Лідерами за обсягами вирощування картоплі є Житомирщина – понад 2 млн тонн та Хмельниччина – 1,98 млн тонн. Варто зазначити, що традиційно переважна частка вирощується в господарствах населення, і це близько 98%. Лише 2% всього обсягу вирощуються промисловими підприємствами, – зауважила Світлана Литвин.

За словами директора Економічного дискусійного клубу Олег Пендзина, однією з причин зростання цін є сезонне здорожчання, що спостерігається щороку. Традиційно восени відбувається стрибок цін на картоплю, це пов’язано з завершенням сезону та зменшенням пропозиції, оскільки багато домогосподарств вже встигли реалізувати свій врожай до початку зими. Це призводить до збільшення попиту, що, відповідно, підсилює тиск на ціни. Вартість на продукт зростатиме й надалі, принаймні до кінця березня.

Національна норма споживання картоплі в Україні вважається 123 кг на рік на одну особу населення. Однак ми їмо більше, приблизно 125 –135 кг. Проте картоплі українцям вистачить «з головою», – запевняє Олег Пендзин. Для того, щоб нам повністю прогодуватися, необхідно 6-7 млн тонн.

Експерт підкреслює, що реальна потреба продукту зменшилася, оскільки 6,5 млн українців до цього часу перебувають за кордоном.

Олег Пендзин зазначив, що попри те, що наразі вартість на картоплю досить висока, закуповувати її мішками не варто, адже ситуація зміниться вже у найближчі місяці, коли на ринку з´явиться молода картопля нового урожаю з Єгипту та Ізраїлю.

З появою імпорту вартість старої картоплі значно впаде. І ми матимемо дві ціни – одна достатньо висока на продукцію цьогорічного врожаю, інша – картопля врожаю 2023 уже суттєво дешевша, ніж зараз. Наразі український ринок не потребує імпортної картоплі, оскільки у нас достатньо власного виробництва, – резюмував фахівець.

Читайте також: У Тернополі рекордно подорожчала картопля: які ціни на ринку

Які продукти можуть подорожчати в лютому

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео