Пташка красна пір’ям, а громада – людьми: історія аматорського колективу «Горлиця» з Чортківщини (відео)

5_Musik-Mikrofon_iStock-Berezko

Сьогодні – розповідь про народний аматорський колектив лемківської пісні «Горлиця» села Пастушого Чортківської міської територіальної громади.

Своє милозвучне ім’я «Горлиця» колектив запозичив від ймення колишнього повіту на Лемківщині. Бо вже так вийшло, що роду-віку переважна більшість населення в Пастушому – переселенці із Лемківського краю.

Першим керівником та ідейною натхненницею «Горлиці» була вчитель музики Пастушівської школи – Ольга Сорока, яка керувала гуртом протягом п’яти років. Відтак, очільництво перебрав вчитель музики Ярослав Стронський. Саме під його керівництвом «Горлиця» отримала звання народного колективу. З 2005-го року і дотепер спрямовує колектив викладач Заводської школи мистецтв Сергій Хорощак.

Візитівкою «Горлиці» є пісня «Село моє Пастуше» (вірші Раїси Обшарської на музику Ярослава Стронського). Звісно, що найвдалішими та найвідомішими творами колективу є провідні лемківські – «Ноле, ноле, нолену», «Водичка з криниці», «Через поле широкоє», «Гори, доли, ходжу». Почути виконання пісень можна на фестивалях лемківської пісні, де «Горлиця» - постійний учасник.

Загалом, у колективі дванадцять жінок різних професій і покликань, яких об’єднав талант і любов до музики. За 31 рік свого діяння «Горлиця» неодноразово виступала на різних фестивалях, концертах, народних гуляннях та літературних вечорах.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео