Оксана Бучко

Тернопільські водії дізнались, яке розмитнення готують їм депутати

25381__c63763fc-ad94-49ef-945b-d4ed758b4871

Доступного розмитнення у 30 % від вартості автомобіля сподівались дочекатись тернопільські водії, які активно долучались до акції «АвтоЄвроСила» у Києві, а також робили подібні акції із зверненнями до депутатів в Тернополі. Та на робочій групі депутати обговорюють умови, які суттєво відрізняються від вимог учасників протестів.

Про це інформує pb-news.

Усі податки замінюють на єдиний, який розрахують за невигідною для населення формулою: базою оподаткування – тобто сумою, від якої рахуватимуть новий єдиний платіж – буде вартість цієї моделі авто у рік виготовлення, помножена на коефіцієнт, що залежить від віку. Коефіцієнт визначатимуть наступним шляхом: чим старіше авто, тим дорожче, від 30% вартості за нове авто і до 188% за 16-річне. Визначити ціну авто на момент виготовлення можливо буде на підставі даних виробника, а порядок повинен встановити Кабмін.

Наприклад, базою оподаткування для Skoda Octavia 2005 року випуску, що коштувала 30 тисяч євро новою, це буде: 30 000 х 0,06 = 1950 євро. Але це не кінцева вартість розмитнення. Щоб отримати фінальну вартість розмитнення, суму, яку отримали у попередньому пункті, потрібно перемножити на ще один коефіцієнт. Він також залежатиме від віку: старіше авто - вищий коефіцієнт.

Як зазначають, для Skoda 2005 року це буде виглядати так: 1950 х 1,77 = 3450 євро. 3450 євро за розмитнення 15-річної шкоди! Це навіть дорожче, ніж зараз.

- Комітет митної та податкової політики при ВР, має наміри пересадити українців на старий радянський автопром, ровери або загнати в кредити, щоб народ купував по завищених цінах авто з салонів. Робіть висновки самі, - прокоментував керівник осередку «АвтоЄвроСила» у Тернополі Ігор Красновський.

Фото pb-news

Вибір читачів за тиждень

Відео