Орест Сарматський

Мешканцям Тернопільщини на замітку: як дізнатися, на якій стадії розгляду перебуває ваша справа у Європейському суді з прав людини?

ab46dcce783d2d92f0732c21c23269f9_XL

Для інформування сторін про хід справи Європейський суд з прав людини (далі – Європейський суд) створив відкриту інформаційно-пошукову систему SOP (State of proceedings / Стадія провадження).

Про це повідомляють ЗМІ.

Така система  дає можливість дізнатися, на якому етапі перебуває розгляд заяви. Система SOP використовується щодо справ, які:

– були призначені до розгляду Європейським судом;

– не є анонімними;

– очікують на розгляд Європейським судом або розгляд яких завершено менш, ніж два роки тому.

Для отримання інформації можна скористатися інтернет-сайтом Європейського суду за посиланням http://app.echr.coe.int/SOP/index.aspx?lg=ukr (стадія провадження онлайн), ввести номер вашої заяви (справи) в Європейському суді у форматі НОМЕР/РІК (для прикладу: 123/14) та надіслати запит.

Якщо заява, яку ви шукаєте, не відповідає вказаним вище критеріям, система видасть автоматичне повідомлення: «Неможливо надати інформацію щодо цієї заяви».

Зауважте, що інформація стосовно стадії розгляду оновлюється через два місяці після зміни у стадії провадження справи.

Пам’ятайте, провадження у Європейському суді – письмове. Тому будь-яка інформація, яку ви хочете довести до відома Європейського суду, має подаватися у письмовому вигляді. Усні слухання проводяться у невеликій кількості справ. Якщо Європейський суд вирішить провести усне слухання у вашій справі, вас про це повідомлять. Вам також буде письмово повідомлено про кожне рішення, винесене Європейським судом у вашій справі.

Інформацію стосовно процедури подачі, прийняття і розгляду заяв Європейським судом можна отримати відвідавши інтернет-сайт Європейського суду або офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України у розділі «Захист інтересів держави в Європейському суді».

Вибір читачів за тиждень

Відео