Ростислав Фук

На Тернопільщину прибув прем’єр-міністр Польщі: подробиці візиту

В рамках свого візиту він вшанував пам’ять поляків, які поховані на території колишнього села Пужники

Тернопільщину відвідав польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький, повідомляють на сторінці обласної військової адміністрації.

В рамках свого візиту він вшанував пам’ять поляків, які поховані на території колишнього села Пужники (сьогодні - Садове Коропецької громади). У 1921 році більшість жителів села були поляками. За спогадами місцевих, під час першої радянської окупації в 1940 році органами НКВС багато місцевих сімей  відправили до Сибіру.

В 1945 році жителі села були вбиті, а будівлі спалені. У 1949 році радянська влада ліквідувала село. Під час німецької окупації біля цвинтаря викопали траншею для санітарних поховань. За спогадами старожилів, траншея не була використана німцями і в ній поховали загиблих жителів села.

На даний час проводяться пошуки цієї могили спільними зусиллями українських та польських фахівців. Адже російська жорстока влада – це спільне горе наших народів. І сьогодні ми повинні пам’ятати кожного, хто постраждав від рук окупантів. І вшановувати їх пам’ять, – йдеться в повідомленні.

На місці давніх поховань Матеуш Моравецький відвідав каплицю, одну із збережених могил та символічний хрест. Спільно з керівництвом Тернопільської ОВА помолились і поклали вінки в знак пошани до похованих людей. Також обговорили питання єдності та підтримки в сучасній війні України проти російського агресора.

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео