Тамара Коблик

На Тернопільщині збудували копію старовинної церкви (фото)

Оригінал дерев'яної церкви святого Миколая зберігається в музеї народної архітектури та побуту у Львові і є пам'яткою архітектури

У Соколові Чортківської громади на Тернопільщині освятили новозбудовану копію старовинної дерев’яної церкви. Її звели за кошти жителів села. Про це повідомив Суспільному співініціатор будівництва Василь Григоришин.

10-го вересня, в селі Соколові о 13-й годині відбулося освячення дерев'яної церковці Св.о.Миколая на святому місці, де колись знаходилась її матір, що тепер зберігається в музеї народної архітектури та побуту у м.Львові та є пам'яткою архітектури, - розповів на своїй сторінці у фейсбуці Василь Григоришин. - Від цього дня через 250 років від її будівництва та 53 років перевезення до Львова дещо зменшена копія нашої церкви повертається на своє місце.

Втілювали ідею разом з односельцем Ярославом Бараном.

Василь Григоришин, співініціатор будівництва. Фото: Тетяна Енгельберг

Ідея з’являлася поступово. Найперше цю тему досліджувала моя, вже покійна, дружина Галина. У 2003 році вона видала книгу «Духовно-патріотична спадщина Соколова». Вагома частина дослідження стосувалася давньої церкви. Десять років тому святкували День села у Соколові. До цієї події я замовив у нашого художника Івана Дем’янчука копію храму. Він її зробив у дуже зменшеному вигляді. Для цього їздив у Львів, куди вивезли оригінальну церкву. Всі розміри зафіксував і зробив копію, яку зараз зберігають у нас в церкві Святого Миколая. Копія нагадувала про те, що ця церква була в селі першою. Пізніше виникла ідея, щоб на тому місці, де колись була церква, збудувати нову згідно з копією, щоб вона була за розмірами такою, якою був оригінал. Ми з побратимом Ярославом Бараном почали це реалізовувати.

Співініціатори будівництва біля копії старовинної церкви. Фото: Тетяна Енгельберг

Василь Григоришин каже, почали будівництво у 2016 році. Воно було поетапним і тривало сім років.

Співініціатор будівництва повідомив, всього на побудову церкви витратили 78 тисяч гривень. Ці кошти пожертвували жителі Соколова.

Це малі гроші. Але мені вдавалося знаходити спонсорів, багато матеріалів нам здешевлювали. Люди допомагали безплатно. Одного разу представники одної і другої церкви з колядою спільно пішли по селу. Зібрали 20-25 тисяч гривень. Це було до війни. Також люди просто приходили і жертвували. Хтось 500 гривень, хто 200 чи 100. В нас був касир, який приймав ці гроші, записував, звітував. Хтось обрізку робив безкоштовно та доставляв лісоматеріал. Єдина робота, яка була оплачена, це накриття церкви, бо її робили майстри.

 

Освячення новозбудованої копії старовинної церкви в Соколові. Фото: Тетяна Енгельберг

 

За словами Василя Григоришина, стара церква святого Миколая була першим храмом у селі. Чоловік розповідає, новозбудована копія повинна не лише нагадувати про минуле, але й об’єднувати сучасних жителів Соколова.

У нас є дві парафії – православна і греко-католицька. Але, на жаль, в нас немає такого місця, яке об’єднувало б. Є скульптура Матері Божої в центрі села. Але ми собі так думали, що коли відродимо церкву, вона буде пам’ятним місцем, звідки пішли одні й другі. Тут зможуть спільно проводити молитви, маївки. Сюди сходилися б два наші священники, дві парафії спільно молилися б. Ми її не будемо посвячувати ні як греко-католицьку, ні як православну. Розумію, що, напевно, церква мусить мати якусь приналежність. Але ми її не хочемо виокремлювати. Це є спільне для села. Ми разом тут працювали й це місце має нас об’єднувати, сприяти консолідації.

 Фото Тетяни Енгельберг 

Вибір читачів за тиждень

Відео