На «Співучці» виступає рекордна кількість артистів (фото)

Всеукраїнський фольклорно-етнографічний фестиваль «Фольк-фест» у Тернополі вдався нівроку. Стільки творчих колективів зі всієї України - аж 22! не було у нашому місті, здається, ще з початку 90-х.

Тернополяни вже скучили за такими масштабними дійствами, особливо - народною піснею просто неба. Скрізь, куди не сягнеш оком, - розмаїття вишиванок, яскраві народні строї, чимало людей поважного віку, малечі. Одним словом - свято пісні, свято для душі.

До Тернополя приїхали артисти із Запоріжжя, Хмельниччини, Черкащини, навіть Донеччини і Луганщини... І хоча Луганську область представляла лише одна співачка Ірина Соболь, але й цього було досить, аби її скупали в морі оплесків і вигуків "Слава Україні!". 

Заступник голови Сватівської райдержадміністрації Луганської області Ганна Лемешко розповіла про акцію, яку започаткували у їхньому районі. Звідти до Тернополя привезли жовто-блакитне піаніно, на якому грали всі учасники фестивалю "Слобожанський Спас" (а це 7 районів Луганщини). Люди Сватова захотіли створити прообраз того піаніно, який був на Майдані. З Тернополя його повезуть до Івано-Франківська, звідти - до Львова... І так - всією Україною.

«Головна ідея заходу в тому, що він покликаний зміцнити дух наших захисників, підтримати в нелегкій боротьбі за соборність нашої держави. Фестиваль має за мету об’єднати всю країну у дні Державного прапора, Незалежності України. Не важливо, хто звідки - чи то з Донецька, чи Луганська, зі Львова чи з Херсона або Києва. Усі ми будемо тут разом і будемо говорити про те, що ми — єдина Україна, що нас не поділить ніхто. Ми нині маємо об’єднати нашу народну культуру, показати, яка вона колоритна. Між нами немає різниці в спілкуванні, ми є однією нацією і одним народом», — зазначив голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео