Одна із непереможних команд Тернопільщини

dfa7f6322712614e6e049fc346875c0a_L

Історія зборівського «Колосу» від минулого до сьогодення.

Зборівський «Колос» заснований наприкінці 70-х років ХХ-го століття. Команда була постійним учасником чемпіонату Тернопільської області, пишуть на сайті ffternopil.

Першим великим досягнення клубу стали срібні нагороди чемпіонату області 1986 року. Зборівчани очолювані, на жаль вже покійним Михайлом Завальнюком, пропустили попереду себе лише бережанську «Ниву», відставши на одне очко.

За «Колос» виступали такі гравці: Василь Паньків, Ярослав Рава, Євген Нечай, Володимир Денис, Володимир Литвин, Михайло Прохоцький, Василь Медвідь, Володимир Нечай, Володимир Прокопів, Андрій Степко, Олександр Найко, Ярослав Карабін, Петро Кушнір, Володимир Мандзюк, Володимир Семенина, Степан Нечай. Кращим бомбардиром тоді став Степан Нечай.

На його рахунку було 18 голів, 17-ть – забив Володимир Денис. В 1987 році команда другий рік поспіль завойовує срібні нагороди і знову її випереджає бережанська «Нива». Цього разу на 3 очка. Під керівництвом Михайла Завальнюка срібні медалі чемпіонату здобули: Василь Паньків, Ярослав Рава, Євген Нечай, Володимир Денис, Володимир Литвин, Михайло Прохоцький, Михайло Піщатин, Володимир Нечай, Володимир Прокопів, Віталій Череватий, Володимир Футорський,  Петро Кушнір, Володимир Мандзюк, Володимир Семенина, Степан Нечай. Кращим бомбардиром команди знову став Степан Нечай забивши 15 голів, за ним з 14 голами був Віталій Череватий.

Наступний успіх до «Колоса» прийшов в 1989 році коли команда завоювала бронзові нагороди чемпіонату. Зборівчан випередили лише «Цукровик» з Чорткова та все таж бережанська «Нива».

Найуспішнішим для зборівської команди за час її існування став 1994 рік, в якому вона стала чемпіоном області. Колектив під керівництвом Михайла Завальнюка випередив «Сокіл» (Великі Гаї) та теребовлянську «Ниву». До речі, чемпіоном області в тій команді став теперішній наставник команди, тоді ще 21-річний Михайло Забитівський, який був одним з найкращих бомбардирів (в його активі 12 забитих голів).

Кращим ж голеадором став Євген Безубко – 18 голів. Чемпіонами області стали такі гравці:  Ярослав Рава, Євген Нечай, Михайло Забитівський, Володимир Литвин, Михайло Прохоцький, Євген Безубко, Андрій Литвин, Василь Михайлишин, Віталій Череватий, Андрій Завальнюк, Петро Кушнір, Володимир Мандзюк, Михайло Лоїк, Степан Нечай, Ярослав Карабін, Віктор Гуранін, Андрій Коцур, Віталій Словінський, Андій Мельник, Іван Хохолик.

Після успіху команда ще рік виступала в чемпіонаті області. Наступні два роки участі в чемпіонаті не брала. В 1999, 2000 роках «Колос» виступає в чемпіонаті області в другі лізі. В 2000 році команда стає чемпіоном другої ліги. За той колектив виступали її теперішні гравці: 17-річні Роман Бардокін (до речі, один з кращих бомбардирів) та Ігор Світлик. Після успішного сезону команда 7 років не брала участі в чемпіонах області. Аж 2007 році зборівчани повернулися в чемпіонаті області під назвою «Колос-Педліцей». В 2008 році команда повертає свою назву «Колос». В 2009 році «Колос» зупиняється за крок до фіналу кубка області. В півфіналі зборівчани не змогли здолати теребовлянську «Ниву» (0:0, 0:1). В наступні роки команда приймає участь в чемпіонат області, за виключенням 2010, 2014, 2015 р.

З 2011 року команду перейменовують на ФК «Зборів». В 2016 році колектив бере участь тільки в кубку області і знову зупиняються за крок від фіналу. Цього разу на їхньому шляху стає ФК «Бережани» (1:3, 0:5). З 2017 року команда повертає собі свою історичну назву «Колос», заявляється на чемпіонат та кубок області, де демонструє хороші результати. 

Склад «Колоса»:

Воротарі: Мазур Руслан, Колісник Віктор;

Захисники: Забитівський Михайло, Процик Андрій, Палій Василь, Світлик Ігор, Турчак Михайло, Муравський Ігор, Грабчак Петро;

Півзахисники: Цюман Андрій, Головко Назар, Кузів Михайло, Грабчак Володимир, Бардокін Роман, Комар Сергій;

Нападники: Блакита Андрій, Турчак Володимир, Козелко Ігор, Лис Андрій.

Вибір читачів за тиждень

Відео