Віра Олександрович

Онкохворих на Тернопільщині не зможуть лікувати аж до 10 вересня (фото, відео)

онкодиспансер

Адміністрація комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний онкологічний диспансер» повідомила про призупинення роботи єдиного в області апарату кобальтового опромінення «TERABALT-100».

Спричинила таку складну ситуацію необхідність невідкладної перезарядки обладнання новим джерелом іонізуючого випромінення. Лист такого змісту на адресу Тернопільської обласної ради надійшов сьогодні, 20 серпня. Про це просто на сесії заявив голова облради Віктор Овчарук.

Нагадаємо, на 6-те засідання 14-ї сесії у політиків були грандіозні плани, але ухвалити депутати нічого не змогли. Врешті зібрання перетворилося на «розбірки» із Володимиром Трушем. Насправді ж, ситуація у нашому краї – дійсно критична у багатьох сферах. Це відразу підтвердили на сторінці Тернопільська обласна рада у соціальній мережі «Фейсбук».

Цитуємо лист медиків до депутатів: «…Наголошуємо, що адміністрацією онкологічного диспансеру виготовлені всі необхідні дозвільні документи та подана заявка на заміну джерела в Державну ядерну інспекцію, замовлене джерело, готове до встановлення…».

Ціна питання, а точніше людських життів та здоров’я, як повідомили в обласній раді, – 9,5 млн грн. «Майже половину цієї немалої суми, а саме – 4 млн грн, депутати облради вирішили виділили під час внесення змін до обласного бюджету на засіданні 14-ї сесії, що відбулося ще 6 липня, – йдеться у повідомленні. – Саме 4 млн грн, а не 500 тисяч, як пропонував фінансовий департамент ОДА, що очевидно є мізером від необхідного. І цей перший транш уже надійшов би на рахунки онкодиспансеру, якби керівництво ОДА не заблокувало виконання рішення сесії обласної ради щодо прийнятих змін до бюджету…».

Сесія5
Сесія5

Маємо волаючий факт наслідків політичних амбіцій і сумний наочний приклад ігнорування виконавчою гілкою влади потреб не просто громади, а тисяч хворих, які втрачають право на збереження здоров’я та життя, наголошує Віктор Овчарук.

До речі, чим завершиться цей конфлікт між двома гілками влади на Тернопіллі, спрогнозувати важко. Адже голова обласної держадміністрації Володимир Труш на засіданні сесії сьогодні, 20 серпня, нагадав про те, що чекає на рішення суду з приводу свого позову щодо змін до кошторису-2020 від 06.07.2020 р. Засідання у цій справі, за його словами, призначили аж на 10 вересня. До того ж, і рішення від 12.08.2020 р. щодо бюджетних змін очільнику ОДА також не сподобалося. Так, він його наразі не оскаржив, але й не почав виконувати. Цей факт підтвердив перший заступник голови облради Василь Деревляний у сесійній залі.

Фото – зі сторінки Тернопільська обласна рада у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео