Рукотворні книги із шоколаду з’явилися у Тернополі (фото)

Презентація «Арт-буків», рукотворних мистецьких книг, які виготовили усі книгозбірні центральної бібліотечної системи, відбулася у вівторок у Тернополі в рамках книжкового фестивалю «Бібліофест». Кожна із понад двадцяти книг – по своєму унікальна й оригінальна.

Наприклад, директор тернопільської бібліотеки для дорослих №4 Світлана Козелко продемонструвала зі смаком оформлену скриню, у якій поміщено величеньку книгу.

«Вона називається «Книга скарбів та оберегів», - пояснила пані Світлана. – Так ми хотіли показати у вигляді книги ручні роботи наших читачів. Книга має 11 сторінок. Тут охоплено усі етнографічні регіони України. Її створювали здебільшого студенти вишів. Є  роботи, де самотужки вишиті мініатюрні сорочки, корсетки, плахти, краватки. Видно, де, в якому регіоні України були свої традиції, який колір домінував. Є роботи із тонкорізаних ниток. Тобто ми хотіли показати: все у цій книзі – це наші, українські обереги. Ми маємо велику етнографічну спадщину, і її треба зберігати,  примножувати. Ось цікава сторінка. Її зробив Олександр Дмітрух. Вона уся зроблена з витинанок. А там, де є зразки української сорочки, - то батько Сашка, відомий тернопільський художник Микола Дмітрух залишив таким каліграфічним почерком підписи. Тож у проекті «Арт-бук» взяла участь навіть окрема тернопільська родина».

У цій бандурі-макеті всередині – книга

Запитую, хто конкретно виготовив таку самобутню книгу? «Про тих, хто готував її, ми всередині зробили ще одну, маленьку, де вписали всіх, хто долучився до її створення, - відповіла бібліотекар. - Книга залишиться у бібліотеці для перегляду. А це - оригінальний віночок на скрині, де поміщено книгу. Його зробила Аня Болдіна, керівник краєзнавчої студії «Наш край», яка діє при нашій бібліотеці. Тут все зроблено вручну, ніхто нічого не купував, все - своїми руками. А саму скриньку виготовив мій чоловік Андрій. Він змайстрував і книгу-бандуру».

     

«Макет бандури - це, по суті, ручна книга, присвячена Тарасові Шевченку, - продовжує Світлана Козелко. - Назвали її «На струнах Кобзаревої душі». Її теж виготовили наші читачі-школярі. Бандура відкривається, і ви бачите там сторінки, що відображають твори Тараса Шевченка. Є тут, зокрема, й поетове слово про природу. Читачі, які готували цю книгу, для купажу використовували різнокольорові салфетки, папір. Ось так, наприклад, виглядає «Садок вишневий коло хати». А наш бібліотекар Оля Уніят вишила цю сторінку. Вона саме так бачить твір Тараса Шевченка «Катерина». Читачка Оленка Грубець так собі уявила «Гайдамаки». Христинка Машталєр зробила петриківський малюнок до нашої книжечки. Тут є і техніка вишивання гладдю, і батик. Тетяна Бейгер з тонкорізаних ниток відтворила «Реве та стогне Дніпр широкий». На завершенні цієї книги ви бачите портрет Тараса Шевченка Тетяни Болдіної із… кави».

Під час презентації рукотворних книг кожна бібліотека презентувала свій проект «Арт-бук». Навіть важко виділити, яке із запропонованих видань було кращим. Кожне – неповторне й цікаве. Наприклад, у тернопільській бібліотеці №2 для дорослих читачі разом із бібліотекарями виготовили книгу про Тараса Шевченка з оригінальною титульною сторінкою з чеканки, з портретом Кобзаря.

Дві великоформатні книги показала присутнім на презентації директор бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Глина Компанієць. Це книга про Тараса Шевченка і митрополита Андрея Шептицького. Сторінки там модульні, їх можна взяти в руки і показати під час різноманітних вечорів, бібліотечних конференцій, зустрічей із читачами.

А ще на книжковій презентації можна було ознайомитися з рукотворними книгами «Тернопіль – земля любові нашої», з інкрустованою обкладинкою, під якою – обширна, цікаво подана інформація про наше місто, книгою «Квіти в легендах», іншими, власноруч виготовленими рівновеликими книгами.

Галина Лойко з Центральної дитячої бібліотеки показала пристунім на презентації так званий «Фейс арт-бук» «Казки Європи». Це своєрідна подорож у казковий світ тієї чи іншої європейської держави, подорож захоплююча, з призами, грою і солодощами.

Зізнаюсь: одну з книг, запропонованих для огляду, я ледь не зіпсував. Бачу, лежить на столі товстезний красивий фоліант, хотів його розкрити, а це, виявляється, – торт у вигляді книги!.. Випекли його читачі і працівники бібліотеки №3 для дорослих. Назвали «Жінка з ароматом кави». Мабуть, це єдина книга, яку після сьогоднішньої імпрези її учасники одразу колективно «прочитали» за філіжанкою кави.

Решта ж видань розійдуться книгозбірнями, повернуться до своїх читачів, для яких книга – одне з джерел осягнення знань, мандрівка у світ, можливість відчути усю насолоду друкованого слова.                                                            

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото автора

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео