Олена Чепіль

Що робити у разі евакуації: поради тернопільських рятувальників

Евакуація – це основний спосіб захисту населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації. Вона проводиться у разі безпосередньої загрози життю та здоров’ю людей.

Головне управління ДСНС України у Тернопільській області оприлюднило правильні дії населення при підготовці та проведенні евакуації.

 Перед повідомленням про порядок та початок евакуації вмикається звуковий сигнал «Увага, всім!» – переривисте звучання електросирен. Якщо почуєте цей сигнал, необхідно увімкнути засоби зв’язку та інформації й вислухати повідомлення.

Отримавши інформацію про надзвичайну ситуацію важливо підготувати себе та взяти:

- документи: паспорт, військовий квиток, документ про освіту, трудову книжку або пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження;

- аптечку з необхідними ліками;

- харчові продукти, які швидко не псуються, й воду з розрахунком на 3 доби;

- теплий одяг та натільну білизну, зручне взуття, предмети першої необхідності.

- Кількість речей і харчових продуктів має бути розрахована на те, що людині доведеться нести їх самій: загальна маса має складати не більше 50 кг на дорослу людину, відповідно до її фізичної витривалості. Усі речі й харчові продукти повинні бути запаковані у «тривожну валізу» так щоб її зручніше було нести, – пишуть на сторінці ДСНС у Тернопільській області. 

До кожного місця з речами потрібно прикріпити етикетку з вказанням прізвища, імені, по батькові, адресу постійного місця проживання та кінцевого пункту евакуації їх власника. На бирці для дитячих речей, крім того, вказується рік народження дитини. Дітям дошкільного віку вкладається в кишеню або пришивається до одягу записка, де зазначається прізвище, ім’я, по батькові, вік, домашня адреса та номер телефону, а також ім’я та по батькові батьків.

Залишаючи квартиру, необхідно: вимкнути всі електричні та нагрівальні прилади, відімкнути електричний струм; перекрити газ, воду; закрити кватирки, вікна і вхідні двері.

Вийти на збірні евакуаційні пункти і пункти посадки на автотранспорт, або у безпечні зони, вказані в повідомленні. По можливості необхідно надати допомогу особам, які не можуть самостійно рухатись і прибути на збірний пункт евакуації, або повідомити про них начальнику збірного пункту евакуації.

На шляхах евакуації необхідно:

- неухильно виконувати всі розпорядження керівників;

- швидко та грамотно діяти за сигналами оповіщення;

- не залишати своїх місць у транспорті та не виходити з нього без дозволу;

- після прибуття до кінцевого пункту евакуації пройти реєстрацію та зайняти призначене помешкання.

- В безпечному місці для евакуйованих осіб організовується комунально-побутове та медичне обслуговування. Зазначені громадяни в свою чергу зобов’язані виконувати всі розпорядження приймальних евакуаційних органів та місцевих органів влади. Висока організованість та дисципліна кожного – головне в період евакуації, – йдеться в дописі. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео