Тетяна Бакай

Справу про вбивство випускниці на Тернопільщині можуть повернути на розгляд спочатку

Суддя, яка входила у колегію, загинула у ДТП. Тому зараз стоїть питання про створення нової колегії 

Судовий процес у справі вбивства випускниці з Вишнівця Ірини Мукоїди триває рекордно довго - шість років. Обвинувачений у вбивстві та зґвалтуванні дівчини Василь Гнатюк весь цей час перебуває під вартою. Засідання у цій справі закриті. Перша причина, чому ця справа вже так довго затягнулася - це затягування зі сторони захисту, повідомив під час брифінгу повідомив керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

Станом на сьогодні було призначено 113 засідань у цій справі. Так, це велика цифра, але 56 з них було відкладено з ініціативи сторони захисту.  Останнє засідання, яке призначали на 27 листопада також не відбулося, бо захворів адвокат і зараз перебуває на лікарняному. Спочатку у підсудного було 3 захисники і вони почергово, всі ми пам’ятаємо цю ситуацію, не приходили, — каже він. 

Керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук

Як пояснює Андрій Миколайчук, у одного з захисників  закінчився термін посвідчення, що засвідчує надання адвокатських послуг. Двох інших адвокатів призвали в ЗСУ і відповідно вони не могли з’являтися на судові засідання. Обвинувачений на пропозицію судді залучити безкоштовного адвоката відмовився і сказав, що хоче лише тих двох. 

Я не можу розкривати всіх деталей, але ми знайшли можливість і спосіб, щоб адвокати змогли з’явитись в залу суду. Один адвокат згодом звільнився зі служби і з’явився до суду, а де знаходиться інший, я зараз не готовий сказати. Суддя, яка входила в колегію в цій справі, загинула в ДТП. Тому зараз стоїть питання про створення нової колегії. І тут є ризик, що слухання буде відбуватися від початку. Зараз наша робота — це зробити все, щоб розгляд цього провадження не відбувся з самого початку, - зазначає  керівник Тернопільської обласної прокуратури.

Обвинувачений у вбивстві випускниці Василь Гнатюк

Яка ймовірність, що справу почнуть слухати в суді спочатку?

Кримінальний кодекс передбачає для цього дві умови, причому, що виконані вони мають бути одночасно. Перша — це новий суддя, який вступить у справу, ознайомиться з матеріалами справи  і буде згоден з усіма процесуальними рішеннями, які були прийнятими до цього. Друга — якщо проти продовження в загальному порядку не заперечують сторони та інші учасники. Ризик є, але ми будемо боротися, щоб цього не допустити, - каже Андрій Миколайчук. 

Нагадаємо, резонансне вбивство випускниці сталося у селищі Вишнівець на Збаражчині 26 червня 2017 року. Ірину Мукоїду вбили двома ударами ножа в серце та в легеню. 22 грудня 2017 року правоохоронці зібрали достатню кількість доказів, аби довести причетність неповнолітнього Василя Гнатюка до вбивства. Згодом справу передали до суду. 

Василь Гнатюк обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень: умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням або сексуальним насильством; сексуальне насильство щодо неповнолітньої. Це особливо тяжкі злочини, за які передбачене покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років. 

Читайте також: Обвинувачений у вбивстві випускниці з Вишнівця просив випустити його з-під варти.

Нагадаємо, ДТП, в якій загинула суддя Чортківського районного суду Лідія Квятковська, трапилася 29 жовтня цього року на трасі Бучач - Чортків - Скала-Подільська. Автомобіль Infiniti FX35 з трьома пасажирами в салоні, за кермом якого був син судді — місцевий адвокат, виїхав на смугу зустрічного руху та зіткнувся з автомобілем Peugeot.

Читайте також: Суд взяв під варту адвоката з Тернопільщини, підозрюваного у скоєнні смертельної ДТП.

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео