Орест Сарматський

Тернопіль вдивляється у вітражі угорського майстра зі світовим ім’ям (фоторепортаж)

Виставку вітражів всесвітньовідомого угорського майстра Рота Мікша відкрили напередодні у Тернополі за сприяння Почесного консульства Угорщини, що рівно рік діє в обласному центрі.

- Виставка робіт художника за назвою «Забарвлене сонячне світло» увібрала в себе десятки збільшених фотографій, ескізів, які творилися в майстерні Рота Мікша наприкінці ХІХ століття. Цими прекрасними зразками вітражного та мозаїчного мистецтва у стилі модерн захоплюється увесь світ. Відтепер, завдяки підтримці Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, вітражним мистецтвом Рота Мікша десять днів милуватиметься і наше місто, - сказала Почесний консул Угорщини у Тернополі Тетяна Чубак.

14 (Copy)
14 (Copy)

Звертаючись до присутніх на виставці, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугойло висловив упевненість, що вітражі Рота Мікша, його красиве мистецтво радуватиме тернополян і є свідченням культурного взаємозбагачення двох держав-сусідів.

13 (Copy)
13 (Copy)

У відкритті виставки взяли участь міський голова Тернополя Сергій Надал, народний аматорський жіночий камерний хор «Глорія» Бережанського міського будинку культури та церкви Пресвятої Трійці, скрипаль-віртуоз, заслужений працівник культури України Любомир Рокецький.

Виставка, яка налічує понад 70 робіт, підготовлена Інститутом Балаші.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«273671,273672,273673,273674,273675,273676,273677,273678,273679»]

Довідково. Художня майстерня Мікша Рота заснована у 1885 році.

Майстер одним із перших в оригінальний спосіб застосував новий вид скла, започаткував виготовлення мозаїки. Він працював разом із найвідомішими архітекторами та художниками свого часу, виконував і закордонні замовлення. Наприклад, саме у його майстерні було виготовлено скляну вітражну стелю Мексиканського національного театру. Нині роботи Рота Мікша прикрашають будівлі угорського парламенту, Музичної академії, каплиці Святої правиці Королівського палацу та багатьох інших архітектурних об’єктів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео